VarkensNieuws

Varkenssector komt met dierrechten-alternatief

Den Haag – NVV, LTO Nederland, NAJK, Rabobank, ABN Amro, COV en Nevedi hebben een gezamenlijk plan opgesteld om verder te kunnen zonder dierrechten. De sector is bereid te garanderen dat de milieudoelstellingen worden gehaald.

De varkenssector wil dezelfde mogelijkheden krijgen om zonder dierrechten verder te kunnen als de melkveehouderij. De varkenshouderij wil op het gebied van dierrechten gelijkwaardig worden behandeld met de melkveehouderij, die verplicht grondgebonden wordt. Dat staat in de toekomstvisie die de initiatiefnemers hebben ondertekend.

Varkensbedrijven die willen, en op basis van de omgevingsvergunning kunnen uitbreiden, moeten de keuze krijgen om te investeren in grond of in volledige verwerking van de extra mestproductie. “Hiermee wordt gegarandeerd dat toename van mestproductie op bedrijfsniveau niet leidt tot extra milieudruk”, schrijven de initiatiefnemers in het voorstel dat naar leden van de Tweede Kamer is gestuurd.

In hun visie ‘Recept voor duurzaam Varkensvlees’, geven de partijen aan dat de sector zich extra wil inspannen op duurzaamheidsgebied. “Hier passen geen dierrechten bij”, vinden de initiatiefnemers, omdat de schaarse middelen beter voor andere investeringen kunnen worden gebruikt dan voor dierrechten. De afgelopen jaren is in de varkenshouderij jaarlijks ongeveer 40 miljoen euro aan dierrechten uitgegeven.

De sector wil garanderen dat de fosfaatproductie niet boven het plafond voor de varkenshouderij van 40 miljoen kilo fosfaat zal komen. De sector zegt zo nodig niet-vrijblijvende maatregelen te nemen als de ontwikkeling van de varkenshouderij tot meer mest en mineralen leidt dan de milieurandvoorwaarden van de overheid toestaan. Er komt hiervoor een ‘early warning’-systeem voor de monitoring van het fosfaatplafond. Door maatregelen via het voerspoor en door het instellen van normen voor fosfaatefficiëntie per 2015 gaat de sector er vanuit dat de normen behaald kunnen worden.

Naast milieumaatregelen wil de varkenssector in gesprek gaan met lokale overheden over een vergunningenstelsel waarbij lokale inpassing centraal staat. “Het gezinsbedrijf dient zich altijd aan te passen in de aard en de schaal om de marge binnen de bedrijven op een duurzaam peil te houden”, staat in het plan. Ook staan er in het plan verdere maatregelen voor het verbeteren van dierenwelzijn en diergezondheid.

Beheer
WP Admin