VarkensNieuws

VVP: besluit huisvesting uitstellen tot intrede PAS

Zeist – NVV en LTO, samenwerkend in het Verenigd Varkenshouderij Platform, willen dat het vernieuwde Besluit emissiearme huisvestingssystemen landbouwhuisdieren wordt uitgesteld tot het moment dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) daadwerkelijk in werking is getreden.

Dat schrijven de belangenbehartigers voor varkenshouders in een zienswijze aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

In het kader van de PAS worden maatregelen genomen om de hoeveelheid ammoniak in Nederland met 10 kiloton te verminderen. Het nieuwe Besluit huisvesting is een van deze maatregelen. Deze zou op 1 januari 2015 ingaan. NVV en LTO constateren dat er nog veel haken en ogen aan de PAS zitten en dat het niet vlot met de invoering.

De varkenshouderij heeft al veel inspanningen gedaan om de ammoniakuitstoot te verminderen. Extra inspanningen zijn wat NVV en LTO betreft pas aan de orde als de PAS in werking is getreden en daadwerkelijk ruimte voor bedrijfsontwikkeling en eenvoudige vergunningsprocedures geeft.

In het ontwerp Besluit huisvesting is geen overgangsregeling opgenomen voor verleende vergunningen of lopende vergunningaanvragen. Ondernemers die op 1 januari 2015 nog niet klaar zijn met bouwen, hebben direct met strengere eisen te maken. ‘Dat kan grote gevolgen hebben, want dat betekent dat alle plannen aangepast moeten worden”, aldus bestuurder Eric Douma. Ook bestaande bedrijven kunnen volgens Douma in de problemen komen doordat de ammoniak-eisen strenger worden. Daardoor komen sommige bedrijven plotseling boven het plafond.

Beheer
WP Admin