Varkenshouderij

Nieuws 1799 x bekeken 3 reacties

VVP: besluit huisvesting uitstellen tot intrede PAS

Zeist - NVV en LTO, samenwerkend in het Verenigd Varkenshouderij Platform, willen dat het vernieuwde Besluit emissiearme huisvestingssystemen landbouwhuisdieren wordt uitgesteld tot het moment dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) daadwerkelijk in werking is getreden.

Dat schrijven de belangenbehartigers voor varkenshouders in een zienswijze aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

In het kader van de PAS worden maatregelen genomen om de hoeveelheid ammoniak in Nederland met 10 kiloton te verminderen. Het nieuwe Besluit huisvesting is een van deze maatregelen. Deze zou op 1 januari 2015 ingaan. NVV en LTO constateren dat er nog veel haken en ogen aan de PAS zitten en dat het niet vlot met de invoering.

De varkenshouderij heeft al veel inspanningen gedaan om de ammoniakuitstoot te verminderen. Extra inspanningen zijn wat NVV en LTO betreft pas aan de orde als de PAS in werking is getreden en daadwerkelijk ruimte voor bedrijfsontwikkeling en eenvoudige vergunningsprocedures geeft.

In het ontwerp Besluit huisvesting is geen overgangsregeling opgenomen voor verleende vergunningen of lopende vergunningaanvragen. Ondernemers die op 1 januari 2015 nog niet klaar zijn met bouwen, hebben direct met strengere eisen te maken. 'Dat kan grote gevolgen hebben, want dat betekent dat alle plannen aangepast moeten worden", aldus bestuurder Eric Douma. Ook bestaande bedrijven kunnen volgens Douma in de problemen komen doordat de ammoniak-eisen strenger worden. Daardoor komen sommige bedrijven plotseling boven het plafond.

Laatste reacties

 • bertes

  heb je een stal van 4000 varkens, met een ammoniak reductie van 80%. mag dus nog steeds voor 800 varkens ammoniak uitstoten.
  heb je een stal van 500 varkens. dan mag je ineens maar voor 100 varkens ammoniak uitstoten.
  alle kleine boeren worden kapot gemaakt. en iedereen vind het gewoon.

 • niek brabant

  het kan toch niet waar zijn dat de politiek zomaar aan verworven rechten komt, ook nog nu de ammoniakregelgeving onder druk staat. ik praat niet over een overgangsregeling maar over verworven rechten. het blijkt maar weer bij de politiek, het is nooit genoeg. de regels voor huisvestiging zijn net in 2013 ingegaan en in 2014 weer nieuwe. net zwaar geinvesteerd nu alweer achterhaald. dit houd toch niemand bij. het moet nu ophouden!!

 • joannes

  Omdat impliciet productiviteits verbetering wordt gestimuleerd @bertes! Men gaat uit van het aantal varkens en niet van een bedrijfseenheid. Kapitaals investeringen worden bijna altijd goedkoper bij intensivering. En .... die Ammoniak reductie is een forse Kapitaals investering per Varken. Dat is ook het hypocriete van deze Millieu wet; Men dwingt ammoniak reductie met middelen die betaalbaar worden wanneer je ze voor grote volumes inzet. Daarmee worden Varkensplaatsen uitbreiding gestimuleerd voor wie instapt; Het risico neemt! De achterblijvers betalen omdat ze of met de Wet of door de Prijzen uit gerangeerd worden. Vervolgens moet de Provincie Brabant weer met vergunningen gaan werken om bedrijfsgroottes te beheersen. Doordacht Beleid???!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.