Commentaar

2193 x bekeken

'Vitaliseringsplan mosterd na de maaltijd?'

Na een historisch lange en diepe crisis, klautert de varkenssector eindelijk weer uit het dal. Met dank aan het zelfreinigend vermogen van de vrije varkensmarkt.

Begin dit jaar trokken de biggenprijzen aan en een paar maanden later volgden ook de prijzen voor vleesvarkens.

Die positieve ontwikkeling wordt nu ook zichtbaar in de bedrijfsresultaten. DLV Advies verwacht voor dit jaar een hogere voerwinst dan het meerjarig gemiddelde. Kortom: de varkenshouders verdienen eindelijk weer eens geld. Maar dat er eindelijk weer eens boven de kostprijs wordt geboerd, wil nog niet zeggen dat hiermee het leed is geleden.

De financiële situatie op het gemiddelde varkensbedrijf was nog nooit zo beroerd. De positieve voermarges verdampen eerst in de uitgeholde financiële reserves. En voor veel varkenshouders komt het herstel helaas te laat.

Onzeker perspectief voor varkenshouderij

Het vitaliseringsplan voor de varkenshouderij komt dan ook niet als mosterd na de maaltijd. De Nederlandse varkenshouderij kampt internationaal gezien met een structureel uit de hand gelopen kostprijs. In combinatie met de grote afhankelijkheid van export, maakt dit het perspectief voor de Nederlandse varkenshouderij op de lange termijn nog hoogst onzeker.

De sector vindt dat het plan Vitale Varkenshouderij hier een uitweg biedt en toekomstperspectief geeft. Voer het dan ook zo snel mogelijk uit. Voor het wel als mosterd na de maaltijd komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.