VarkensOpinie

De spagaat van Ingrid Jansen

De varkenshouderij maakt zich op voor acties. De onvrede over de huidige situatie is groot.

Misschien staan nu al varkenshouders bij Vion op de stoep om ‘te praten’ over de varkensprijs. Een groep boeren dreigde er afgelopen weekeinde mee nadat het Duitse Vion Nord 5 cent lager noteerde. Hun eis, de daling ongedaan maken, werd niet ingewilligd. Op andere plekken worden acties ‘die iedere burger treffen’, zoals een blokkade op snelwegen, al geopperd.

Beroerde prijzen

Vooropgesteld, er is geen twijfel over de crisis in de sector. De prijzen zijn beroerd. Zij dekken bij lange na niet meer de kosten die de laatste jaren door mestafzet, welzijns- en milieuregels alsmaar stijgen. Zelfs moderne bedrijven met prima technische resultaten staat het water aan de lippen; een aantal heeft de staldeuren al moeten sluiten.

NVV distantieert zich van harde actie

Het is volstrekt logisch dat varkenshouders aandacht voor hun situatie willen. Het is de vraag of harde acties daar het geëigende middel voor zijn. Ziehier ook de spagaat van Ingrid Jansen, voorzitter van de vakbond NVV. De bond, doorgaans niet schuw van acties, distantieert zich van harde acties op dit moment. Jansen houdt vooralsnog vast aan de ingeslagen koers via de producentenorganisatie POV waarin wordt ingezet op meer rendement en marktmacht. Als dat niks oplevert, kunnen acties alsnog. Tot nu toe de goede insteek. De vraag is of de geest van acties, naar Frans voorbeeld, al niet te ver uit de fles is.

Ook Vion Nederland verlaagt de varkensprijs. Lees de marktanalyse over de Vion-prijs

Beheer
WP Admin