VarkensAchtergrond

Prijsdaling varkens lijkt ten einde

Tönnies en Vion in Duitsland hebben vandaag hun vleesvarkensnoteringen bekend gemaakt. Ze doen er 3 cent bij en komen op €1,63.

Daarmee is er een eind gekomen aan de prijsval van de laatste weken. De afgelopen weken waren de gevolgen van de vakanties merkbaar. Verwerkende bedrijven deden het rustig aan of gingen op slot. De kleinere vraag zorgde net als in andere jaren voor dalende prijzen.

In Zuid- en Oost-Europa is sprake van warm weer. Dat zorgt voor terugvallende groei en minder aanbod. Bovendien lopen de eerste vakanties al weer af. deze combinatie zorgt er voor dat de varkensmarkt er iets vriendelijker begint uit te zien. De verwachting is dat de slachterijen ook in Nederland de prijs iets zullen laten stijgen. Tijs in Haarle houdt zijn zeugennotering deze week gelijk op 91 cent per kilo. Vion doet er 8 cent vanaf en komt op 94 cent. De situatie op de zeugenmarkt is wat verwarrend. In Duitsland is de belangrijkste notering, die van de Erzeugergemeinschaften, gelijk gebleven. In de markt worden er echtere lagere prijzen betaald, doordat er meer dan genoeg aanbod is. Zeugenhouders hebben door de goede biggenprijzen van de laatste maanden hun zeugen wat langer aangehouden, maar de laatste weken is het aanbod toegenomen, waardoor in de markt lagere prijzen worden betaald. Dat is de reden dat Vion zijn notering heeft verlaagd. Tijs maakt een andere afweging. Ook in Haarle constateren ze dat er de laatste weken onder de notering is betaald, de verwachting is echter dat de markt vanaf volgende week herstelt; daarom blijft de Haarle-notering gelijk.

Beheer
WP Admin