Rundveehouderij

Nieuws 3178 x bekeken

'Tweede Limousinstamboek onvermijdelijk'

Als er behoefte is aan een tweede Limousinstamboek, dan moet dat maar. Teus Dekker, voorzitter van het Limousin Stamboek Nederland, reageert gelaten op het voornemen van een aantal vleesveehouders om uit onvrede een nieuw stamboek op te richten.

"Het is al 30 jaar trammelant bij het stamboek. Ik denk dat twee stamboeken onvermijdelijk is. Het is niet erg, het geeft gezonde competitie. In het buitenland zie je dat wel vaker."

'We zijn juist zeer democratisch'

Meer problemen heeft Dekker met aantijgingen die zijn gedaan over het functioneren en de integriteit van hem en het bestuur. "We zijn juist zeer democratisch en transparant, veel meer dan het ooit geweest is bij het Limousinstamboek. De ALV heeft altijd het laatste woord. Het is toch wel een ding in de vleesveehouderij om voorzitters op de persoon aan te vallen." Dekker zegt niet met modder te willen gooien en uit te gaan van eigen kracht. "Maar aantijgingen moeten onderbouwd worden met concrete voorbeelden, anders kunnen die de prullenbak in als persoonlijke frustratie."

Hij benadrukt dat het stamboek voor alle vleesveehouders openstaat. "We zijn er niet alleen voor de natuurgrazers, maar ook voor mensen met andere typen dieren zoals slagers en fokkers met showdieren. Ik begrijp dat er voor sommigen andere belangen spelen, maar ons stamboek is er voor iedereen en alle typen vee. Het moet natuurlijk wel Limousin blijven." Hij verdedigt de keuze om bij de bedrijfsinspectie alleen fokdieren te laten keuren. "Het heeft weinig meerwaarde om slachtdieren in te laten schrijven. In het buitenland gebeurt dat ook nergens, waarom zouden we hier wel alle dieren keuren?"

Niet bang voor leegloop

Ondanks de moeilijkheden met een deel van de leden wil Dekker verder gaan op de ingeslagen weg. "Gefundeerd op de strategische pijlers die we twee jaar geleden hebben gedefinieerd." Hij is niet bang voor leegloop van ‘zijn’ stamboek. "We troffen een financiële puinhoop aan die nu is opgeruimd. We hebben digitale systemen voor de administratie en fokkerij opgezet en contacten met het buitenland versterkt. Bij andere Limousinstamboeken en EuroLim staan we weer op de kaart."

Of registreer je om te kunnen reageren.