Rundveehouderij

Nieuws 1372 x bekeken 1 reactie

Weer en aantal lactaties beïnvloeden biestkwaliteit

Het aantal lactaties dat een koe heeft gehad en het weer zijn van invloed op de kwaliteit van biest.

Dit blijkt uit onderzoek dat het NH Agricultural Experiment Station van de universiteit van New Hampshire uitvoerde op 130 melkveebedrijven. De biestkwaliteit blijkt voorspelbaar aan de hand van het aantal voorgaande lactaties. Hoe meer lactaties, hoe beter de biestkwaliteit. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de biestkwaliteit in de winter lager is. Waarschijnlijk komt dit doordat de bloedvaten van de koe in de zomer wijder worden en daardoor meer immunoglobulines doorlaten. Op die manier kunnen er meer immunoglobulines in de biest terecht komen. Veehouders zouden op basis hiervan de biestkwaliteit beter inschatten. Nu gebeurt dat met behulp van een biestmeter of refractometer, iets wat veehouders niet altijd doen.

Eén reactie

  • farmerbn

    Met de kortere zomers in Denemarken/Zweden; is dan de biestkwaliteit ook minder? En in Portugal beter?

Of registreer je om te kunnen reageren.