Rundveehouderij

Nieuws 2660 x bekeken 3 reacties

Nieuwe afwijking aan kop verworpen kalveren

Er is een nieuwe afwijking gevonden aan de kop van verworpen kalveren, zo meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De Gezondheidsdienst voor Dieren meldt via de 'Veekijker' dat in oktober en november vijf verworpen kalveren met een afwijking aan de kop zijn ingezonden. De kalveren waren in de laatste maand van de dracht verworpen of kort voor of tijdens de geboorte gestorven.

Onderzoek toonde dat de grote en de kleine hersenen bij de kalveren niet aangelegd waren en dat de schedelbeenderen lokaal niet gesloten waren. Dit is door de huid te voelen. Er is dan een opening in de schedel, net boven de ogen.

Nog geen verband tussen afzonderlijke gevallen gevonden

Behalve dat de kalveren binnen een tijdsbestek van twee maanden waren aangeboden, is er nog geen aanwijzing of verband tussen deze dieren die naar een oorzaak kan leiden. GD roept iedereen die bij doodgeboren of verworpen kalveren deze afwijking ziet of voelt, dit te melden bij de Veekijker.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.