Rundveehouderij

Nieuws 2780 x bekeken 8 reactieslaatste update:11 feb 2016

62% kalveren krijgt te weinig biest in eerste 24 uur

Veel kalveren ontvangen te weinig biest direct na de geboorte. Ook de tweede gift wordt regelmatig te laat verstrekt. Dat blijkt uit onderzoek van MSD Animal Health en Dierenkliniek Wolvega.

Kalveren krijgen daardoor onvoldoende antistoffen binnen om zich te wapenen tegen bijvoorbeeld kalverdiarree.

Tijdens het onderzoek werd op 13 Nederlandse melkveebedrijven van 58 kalveren het biestmanagement nauwkeurig bijgehouden. Vervolgens zijn van al deze kalveren bloedmonsters afgenomen tussen de tweede en vijfde dag na geboorte, voor een waardebepaling van immunoglobulines (IgG). Deze IgG's geven inzicht in wat kalveren aan afweerstoffen binnenkrijgen.

Te lage IgG waarde

In totaal had 62% van de onderzochte kalveren een te lage IgG waarde (minder dan 15 gr/l). Uit analyse van de gegevens blijkt dat kalveren met een laag IgG in de eerste 24 uur 5 liter biest of minder kregen. Dat is significant minder biest dan de kalveren met een hoog IgG. Opmerkelijk was verder dat veel veehouders de koe niet compleet uitmolken na het afkalven, wat een negatieve invloed heeft op de biestkwaliteit.

Laatste reacties

 • farmerbn

  100% van de melkveehouders krijgen te weinig uitbetaald voor hun melk. Zij worden wel compleet uitgemolken.

 • farmer135

  Mijn ervaring is dat kalveren juist aan de diaree gaan van teveel biest.

 • alco1

  Ik denk dat koeien die direct teveel melk geven hun IgG waarde teveel verdunnen.
  Je kunt de kalveren immers lang niet alles op laten drinken.

 • Bennie Stevelink

  @alco, dat was een gedachte die ik eerst ook had. Enkele weken geleden was ik op een bijeenkomst van de GD waar echter met nadruk werd verteld dat dit niet zo is. Een koe die direct na afkalveren veel liters geeft heeft per liter niet minder antiestoffen dan een koe met minder liters.

 • 344412

  Volledig leegmelken en kalf er 2 of 3 maal van voeren.

 • farmerbn

  Las ik laatst hier niet dat als je een koe volledig leegmelkt , ze later veel meer kans op slepende melkziekte heeft?

 • mtseshuis

  @Mozes: GD kan (veeeel) meer vertellen, maar als je consequent de biest meet, moet de koe niet meer geven dan die 5 a 6 liter, want daarna gaat het hard onderuit! Spreek uit ervaring, we meten álle biest. En idd van veel biest aan de kalveren geven krijg je de 2e dag diarree! Lekker opgeschoten.
  Sterker nog een koe die goede biest geeft en niet teveel, max 4-5 liter 1e keer, is vaak de 2e én 3e biest ook nog acceptabel om in te vriezen/ te verstrekken als 1e biest.
  Wél altijd helemaal uitmelken, ook al geeft ze 10 liter of meer de eerste keer! Je bent gelijk de vetzuren kwijt en voldoende "1e biest".
  Het zegt verder allemaal niks, alsof je daarna het kalf aan z'n lot over kunt laten, larie! Gewoon goed voeren en goed opletten en élk kalf brengt dan minimaal 100 euro op! Hebben het afgelopen half jaar er nog geen 1 beneden de 115 verkocht, vorige week nog 3 ZB stieren voor 120/stuk.
  Voer de 1e dag nooit meer dan 5-6 liter, gaat er gewoon niet in, zo'n nathals die wel meer wil en krijgt, drinkt de 2e dag nog geen 3! liter én natte stront in het hok!
  Ook GEEN sonde! Doodzonde, alleen als het kalf écht niet wil of uitdroogt!

 • Anne-Marie van der Linde

  @mtseshuis; een kalf kan van de eerste biestgift geen diarree krijgen. Loopt de lebmaag over, dan komt de melk in een nog steriele pens terecht omdat deze nog niet ontwikkeld is. Zodra de lebmaag leeg is komt de melk uit de pens gewoon naar de lebmaag terug. De tweede keer moet je de lebmaag natuurlijk niet meer laten overlopen want dan is de pens niet meer steriel en ontwikkel je wél problemen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.