Rundveehouderij

Nieuws 5645 x bekeken 15 reacties

SGP twijfelt over staatssteun-argument Van Dam

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf en VVD-Kamerlid Helma Lodders twijfelen aan de redenering dat het fosfaatrechtenstelsel niet voldoet aan de regels voor staatssteun.

Staatssecretaris Martijn van Dam stelde vorige week de invoering van de fosfaatrechten voor de melkveehouderij met een jaar uit omdat hij door de Europese Commissie op dit punt op de vingers is getikt. De Commissie heeft Van Dam gewaarschuwd dat staatssteun (invoering van fosfaatrechten) niet mag om aan bestaande Europese milieunormen (zogeheten Unienormen) te voldoen. De SGP zet daar grote juridische vraagtekens bij. Bij de richtsnoeren gaat het volgens SGP om eisen waar bedrijven direct mee te maken hebben en niet om eisen waar alleen lidstaten mee te maken hebben. “Het fosfaatplafond is een eis voor Nederland als lidstaat en niet voor individuele bedrijven. Kortom: de richtsnoeren voor staatssteun staan een fosfaatrechtenstelsel volgens ons niet in de weg”, vindt SGP.

Ook VVD-Kamerlid Helma Lodders vraagt zich af of het fosfaatplafond wel gezien kan worden als een zogeheten Unienorm, die geldt voor ieder bedrijf in de Europese Unie.

CDA wil AVV voor zuivelsector

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vraagt Van Dam met spoed een algemeenverbindendverklaring (AVV) te verlenen aan de zuivelsector om daarmee de melkaanvoer – en daarmee de fosfaatproductie – te kunnen verlagen. In de zuivelsector gaan hierover positieve gedachten rond. Hiermee kan de sector ondersteund worden bij het verlagen van de fosfaatproductie. Nu het fosfaatrechtenstelsel in 2017 nog niet van kracht wordt, ligt de bal voor reductie van de fosfaatproductie volledig bij de sector. Dit is in belang van behoud van derogatie.

Geurts vraagt Van Dam om nog dit jaar met een plan van aanpak te komen voor de derogatieonderhandelingen. Hij pleit voor het verlengen van de huidige derogatie met een jaar, om vervolgens met een individueel bedrijfsderogatie systeem te komen.

Laatste reacties

 • Klaasvaak

  Uitstekende suggestie van Geurts.

 • alco1

  Niks geen "goed idee".
  Zuivere diermest normen voor alle gewassen.

 • alco1

  Trouwens in het "meedenken" met de agrarische sector van Dijkgraaf is hij sterk tegen de invoering van de fosfaatrechten.
  En hier gaat de SGP het uitstel aanvechten?

 • Kletskoe

  Verplicht melk inleveren voor derogatie? Het gaat toch niet gebeuren dat bedrijven die geen gebruik maken van de derogatie melk moeten inleveren voor de intensieve bedrijven? Beste meneer Geurts raak niet in paniek en blijf svp nadenken!

 • Bennie Stevelink

  @18:49 , waarom zouden boeren die naast hun melkveehouderijtak ook een akkerbouwtak hebben niet hoeven in te leveren en boeren met alleen melkkoeien wel?

 • Kletskoe

  Er was iets met wel of niet bijdragen aan het mestoverschot. Of iets met uitbreiden met of zonder voldoende grond onder je bedrijf.

 • landboer

  Dat lijkt me nogal wiedes Bennie ,die moeten dan inleveren voor behoud derogatie die ze zelf helemaal niet hebben!

 • Klaasvaak

  De huidige derogatie een jaar door laten lopen is met het oog op de verkiezingen een goede optie...
  Kan een beter bewindspersoon ermee aan de slag. Minder kan het toch niet worden....

 • MKRouveen1

  Iedereen die is gegroeid en dus heeft bijgedragen aan overschrijden van het plafond moet inleveren. Of ze nou derogatie gebruiken of niet. Want ook die bedrijven hebben hun steentje bijgedragen aan invoering van fosfaatrechten.

  En trouwens, je kunt van SGP zeggen wat je wil maar die Dijkgraaf zouden ze direct minister van Landbouw moeten maken.

 • alco1

  Iedereen heeft het maar over het plafond.
  Kan iemand me vertellen hoe dat plafond tot stand gekomen is en waarom export mest er niet afgetrokken mag worden?
  Dat plafond moet maar eens bekritiseerd worden ipv. je in allerlei bochten te wringen om daaraan te voldoen.

 • kleine boer

  Alco1 ik neem aan het aantal ha tegen de kg die erop mogen ze zullen toch niet dier aantallen geteld hebben om plafond te berekenen.... maar kan het nu goed geloven....

 • Klaasvaak

  Ja... dat plafond is er nou eenmaal. Dat is sectorbreed afgesproken. Tuurlijk moet dat ding van tafel.
  Maar eerst verantwoordelijkheid nemen omet derogatie veilig te stellen. Tot 2 juli 2015 heeft NIEMAND iets fout gedaan.

  Wat wel zorgelijk is, is het feit dat de vraag naar melkvee sinds donderdag weer toeneemt.
  Dat is de juiste stap om derogate kwijt te raken!

 • landboer

  Ja natuurlijk kleine boer zijn het dieraantallen, fosfaatplafond heeft niks met plaatsingsruimte te maken, enkel met een begrenzing van de mestproductie /dieraantallen,daarom mag de exportmest er ook niet afgetrokken worden.

 • Kletskoe

  Voor 2 juli 2015 was het niet verboden om uit te breiden maar NIEMAND wist NIET dat overheid zou gaan ingrijpen. Keuze 1: Afwachten en rustig groeien. Keuze 2: Fors investeren en hopen dat het net goed gaat/je op tijd bent. Beide zijn ondernemerskeuzes. Ik heb op zich respect voor de keuze mits de gevolgen niet op anderen worden afgewenteld, laat staan onbeschaamd zeggen dat je een knelgeval bent als je de stal niet vol had op 2 juli 2015 en je collega's nog meer moeten inleveren. Dat is het risico dat je genomen hebt.

 • kleine boer

  @Landboer als dat zo is waren de dieraantallen toch vooraf bekend? Dan was ingrijpen toch wel heel gemakkelijk melkvee had dan een rest quotum wat van varkens en kippen overbleef .... Maar in mijn ogen gaat het om een plafond wat pas vol is bij de volledig benutte plaatsingsruimte omdat dat ingesteld is voor een betere waterkwaliteit dan klopt dan dus ook niet.... de vraag was ook van alco hoe is het berekend of tot stand gekomen

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.