Boerderij heeft het rekenmodel voor grondeisen melkvee aangepast. Hiermee kunt u eenvoudig de gevolgen van AMvB Grondgebonden groei voor uw bedrijf doorrekenen. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Bereken of u extra grond nodig hebt of melkvee moet afstoten

Boerderij heeft het rekenmodel voor grondeisen melkvee aangepast. Hiermee kunt u eenvoudig de gevolgen van AMvB Grondgebonden groei voor uw bedrijf doorrekenen.

Voor melkveebedrijven kan groei van de melkveestapel betekenen dat er meer grond nodig is. Omgekeerd kan minder grond ook betekenen dat de melkveestapel fors moet krimpen. Niet alleen dit jaar, maar zeker ook in 2017. Dat zijn allemaal gevolgen van de nu geldende regels voor grondgebonden groei. Die staan in de zogenoemde AMvB Grondgebonden groei en zijn van kracht vanaf 1 januari 2016.

Extra grond of vee afstoten

Hoeveel extra grond of minder vee kunnen lezers van Boerderij zelf berekenen. Het rekenmodel Grondgebonden groei van Boerderij is aangepast en rekent de gevolgen door op basis van vee, grond en enkele andere gegevens per bedrijf. Niet alleen voor 2016, maar ook voor 2017.

Het model berekent ook hoeveel mest verwerkt moet worden. Het is daarom prima te gebruiken voor 2016, bijvoorbeeld als er nog (deels) mestverwerking geregeld moet worden via de zogenoemde vervangende verwerkingsovereenkomsten (VVO’s). En om alvast te bekijken hoe het bedrijf er voor staat in 2017 op basis van cijfers die nu wel bekend zijn.

Extra grond onder het bedrijf.

Intensieve melkveebedrijven moeten een deel van de groei in fosfaatproductie compenseren met extra plaatsingsruimte voor fosfaat, in de praktijk betekent dat extra grond onder het bedrijf. Hoeveel extra grond nodig is hangt onder meer af van hoe intensief een bedrijf is in het voorgaande jaar. En van de zogenoemde melkveefosfaatreferentie die een bedrijf heeft. Het zijn ingewikkelde berekeningen, maar dat is allemaal verwerkt in het model.

Meer over de gevolgen van grondgebonden groei: Onderschat grondeis niet

Naar de pagina met uitleg over het rekenmodel en waar het is te downloaden als Excel-bestand.

Beheer
WP Admin