RundveeNieuws

NMV klaagt provincie aan voor beschadiging imago

Putten – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) dient een klacht wegens onbehoorlijk gedrag bij de Omgevingsdienst en Provinciale Staten van Noord-Brabant. Reden is het berokkenen van imagoschade aan de veehouderij, vanwege tweets over vermeende dierverwaarlozing.

Aanleiding voor de klacht is een tweet op 4 augustus van een passant die meende dat hij dierverwaarlozing constateerde bij een melkveehouder in Eersel. Eén koe was kreupel, allemaal waren ze aan de magere kant. Dit beeld leidde tot de overtuiging dat dierverwaarlozing in het spel was. De Omgevingsdienst van de provincie Noord-Brabant nam het signaal ongeverifieerd over en twitterde: ‘Enkele zeer ernstig verwaarloosde koeien aangetroffen in het buitengebied van Eersel’. Dat was aanleiding voor gedeputeerde Johan van den Hout (SP/natuur, water en milieu) om direct een retweet te plaatsen. Echo’s van Eyes on Animals en anderen volgden.

Gedeputeerde gaf niet thuis

Toen politie en NVWA ter plekke onderzoek gingen doen, bleek het helemaal niet te gaan om verwaarloosde koeien, maar om koeien die voor herstel in een aparte wei waren geplaatst. De omgevingsdienst van Brabant bood per twitter excuus aan, de gedeputeerde gaf niet thuis. Andere twitteraars bleven mokken dat de koeien er niet goed uitzagen.

De NMV vindt dit onacceptabel en in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Niet alleen het imago van de Eerselse melkveehouder is geschaad, maar ook dat van de hele melkveehouderij, vindt de NMV. Die wil op zijn minst een ruimhartiger wijze van verontschuldiging en geen aantijgingen meer zonder deugdelijke verificatie.

Beheer
WP Admin