RundveeNieuws

Diefstal babyvoeding neemt spectaculair toe

Hilversum – In ruim een jaar tijd zijn er zo’n 900 meldingen gedaan van diefstal van babyvoeding. Een jaar geleden waren er volgens melding van de NOS nog nauwelijks meldingen.

Winkeldieven worden steeds vaker aangehouden en ook worden er regelmatig grote hoeveelheden poeder aangetroffen waarbij sprake is van heling of diefstal. Volgens Detailhandel Nederland zijn de 900 meldingen nog maar het topje van de ijsberg. De organisatie stelt dat het gaat om georganiseerde misdaad, voornamelijk uit Oost-Europa.

De grote aandacht voor babyvoeding wordt veroorzaakt door het Chinese melamine-schandaal in 2008. Naast de diefstallen worden er door met name Chinezen ook veel pakken babyvoeding gekocht in winkels om vervolgens weer door te verkopen. Via, via komt de babyvoeding vervolgens in China terecht waar de pakken met grote prijsverschillen worden verkocht. Een pak babypoeder dat hier €12 kost, gaat in China, volgens Peter Ho, hoogleraar Chinese Economie en Ontwikkeling, vijf, zes keer over de kop.

Supermarkten proberen de diefstallen en grote inkopen te beperken door de pakken bijvoorbeeld te bekrassen waardoor deze in China niet meer van waarde is. Detailhandel Nederland stelt dat er te weinig capaciteit bij de politie is om de Oost-Europese bendes aan te pakken.

Beheer
WP Admin