Rundveehouderij

Nieuws 1902 x bekeken

Veel Zweedse Arla-leveranciers willen weg

Stockholm - Zweedse leveranciers van zuivelconcern Arla zijn buitengewoon ontevreden met de verrichtingen van het bedrijf.

Dat is de conclusie na een enquête onder de Arla-melkveehouders. Van de willekeurig voor het onderzoek geselecteerde leveranciers acht 68 procent het 'een goed idee' om de coöperatie te verlaten, 56 procent zegt 'ontevreden' of 'zeer ontevreden' te zijn met Arla. Niet minder dan 71 procent stelt dat ze Arla zouden willen verlaten of dat te zullen overwegen als ze de mogelijkheid zouden hebben om de melk elders te leveren. En 89 procent is van mening dat het nauwelijks mogelijk is om het bedrijfsbeleid te beïnvloeden.

Over lijken

Het onderzoek is gedaan door een programma van de publieke tv-zender SVT, en wel naar aanleiding van de aanhoudende crisis waarin de melkveehouderij zich zegt te bevinden. De resultaten zijn woensdagavond in een uitzending voor het voetlicht gebracht. Eén van de geïnterviewde leveranciers geeft daarin als commentaar: "Arla is absoluut het ergst denkbare voor de boer. Ze gaan over lijken om te komen waar ze willen zijn. Hoe het de boeren gaat speelt voor hen geen rol. Hoofdzaak is dat Arla winst maakt."

Verantwoordelijkheid

Arla-bestuursvoorzitter Åke Hantoft is van oordeel dat 'als men in een echt moeilijke periode zulke vragen stelt, zulke antwoorden krijgt.' Hij zegt tevens dat 'zowel het management als het ondernemingsbestuur een verantwoordelijkheid hebben dit hier te verbeteren en te veranderen.'

Hantoft werd overigens woensdag door de in het Zweedse Halmstad gehouden ledenafvaardigingsvergadering herkozen als voorzitter van de coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.