RundveeNieuws

NVWA: slachterijen werken schoner

Utrecht – De invoering van een nieuwe toezichtsaanpak in de slachtketen heeft vorig jaar geresulteerd in een zichtbare verbetering van de hygiëne. Dit meldt inspectiedienst NVWA in de tweede voortgangsrapportage plan van aanpak.

De vier grote kalverslachtplaatsen voldeden eind 2014 alle aan de normen voor bezoedeling met mest, terwijl dat voordien bij geen van de bedrijven zo was. De norm is hooguit 5 procent bezoedeling bij de keuring na de slacht op het bordes en 0 procent aan het einde van de slachtlijn.

Op de grote roodvleesslachtplaatsen is vorig jaar zeventien keer de slachtlijn gestopt en negentien keer in een lagere versnelling gezet om het bedrijf te dwingen tot hygiënischer werken. Ook dit heeft effect gehad. Soms hebben bedrijven nu zelf de bandsnelheid verlaagd, terwijl ook ‘schoner’wordt gewerkt.

De koel- en vrieshuizen en uitsnijderijen kregen vanaf begin dit jaar te maken met scherpere toezichtsregels. Daarover zijn nu nog geen gegevens beschikbaar.

Beheer
WP Admin