RundveeNieuws

Metaaldeeltjes leiden tot melkweigering GEA-boeren

Zoetermeer/Leeuwarden – Een aantal Nederlandse zuivelbedrijven, waaronder FrieslandCampina, weigert sinds 4 maart melk op te halen van enkele tientallen melkveehouders, omdat op hun bedrijven metaaldeeltjes in de melk zijn aangetroffen.

Het spoor leidt naar silomelktanks van het merk GEA. GEA erkent het probleem en werkt uit alle macht aan een oplossing, zodat boeren weer kunnen leveren. De meeste veehouders hebben tijdelijk een tweede tank ontvangen en kunnen weer doorwerken. De problemen liggen bij een bepaalde serie tanks, de V-Cool-silotanks. GEA heeft al wel een vermoeden waar het probleem ligt, maar wil dit zelf nog beter uitzoeken. Het lijkt erop dat er iets mis met het roerwerk, al wordt dit niet met zo veel woorden toegegeven. De gemankeerde tanks hoeven in ieder geval niet in hun geheel worden vervangen. Na plaatsing van een nieuw onderdeel zijn alle problemen waarschijnlijk verholpen, zo luidt de verklaring vanuit Leeuwarden.

De V-Cool-silotanks zitten sinds ongeveer anderhalf jaar in het assortiment van GEA en zijn dus vrij nieuw.

Naar het aantal getroffen bedrijven blijft het vooralsnog gissen. GEA zwijgt er over, de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) eveneens. GEA wil wel kwijt dat niet alle tanks van de V-Cool-serie die nu onder de loep worden genomen problemen hadden. Er is ook een aantal tanks uit voorzorg stilgezet.

Bij FrieslandCampina zijn meer dan twintig melkveehouders gedupeerd, bij andere bedrijven is het aantal nog onduidelijk.

Volgens de NZO, die als woordvoerder optreedt voor de verwerkers, zijn de eerste problemen op 4 maart gebleken. Bij de ingangscontrole bij de zuivelfabriek bleek de kwaliteit van de melk niet in orde. Direct daarop zijn maatregelen getroffen, zodat melk met metaaldeeltjes rechtstreeks wordt afgevoerd naar de destructor. De veiligheid van de consument is dus niet in het geding, benadrukt de NZO. GEA bevestigt deze lezing. Al loopt slijtage niet synchroon, toch zijn voor 4 maart geen aanwijzingen gevonden voor ongewenste slijtage.

Het probleem met de V-Cool-tanks doet zich overigens ook voor in Duitsland. Daar werkt GEA eveneens nauw samen met de zuivelindustrie aan een oplossing van het probleem.

Beheer
WP Admin