Rundveehouderij

Nieuws 1496 x bekeken

Duits Hochwald meldt uitstekend resultaat 2014

Thalfang - De Duitse zuivelcoöperatie Hochwald heeft een uitstekend 2014 achter de rug, zo meldt het. De omzet steeg met 6 procent naar bijna €1,6 miljard, met name dankzij een sterke exportgroei en de melkprijs steeg tegen de landelijke trend in naar €38,50 per 100 kilo.

De precieze omvang van de nabetaling moet nog worden vastgesteld door de ledenraad, maar er wordt uitgegaan van minimaal 0,8 procent. Daarmee betaalt het bedrijf een melkprijs die naar eigen zeggen royaal boven het Duitse gemiddelde ligt. Hochwald betaalt in ieder geval zo'n €2,00 per 100 kilo meer dan DMK, het grootste Duitse zuivelbedrijf. De genoemde melkprijs geldt bij 4 procent vet en 3,4 procent eiwit. Bij Nederlandse gehaltes zou de prijs dus nog iets hoger zijn.

Hochwald heeft vorig jaar 2,28 miljard kilo melk verwerkt, wat 5,7 procent meer is dan in 2013. De extra melkaanvoer is vooral in exportproduct weggegaan. Hochwald realiseerde vorig jaar 42,8 procent van de omzet dankzij export. Dat is bijna 22 procent meer dan in het jaar ervoor. Toen werd voor €555 miljoen over de grens verkocht.

De onderneming heeft zich naar eigen zeggen ook in financiële zin versterkt. Dat is met name gebeurd via de uitgifte van participatiebewijzen. Hochwald is actief in diverse zuivelsegmenten, zoals poeders, condens, verse zuivel en room, maar is niet actief in kaas.

Hochwald heeft z'n hoofdvestiging in Thalfang, in Rijnland-Palts, en beschikt over negen productievestigingen in Duitsland en Nederland. Daarnaast heeft het joint ventures met het Belgische LDA, met Luxlait en met DOC Kaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.