Rundveehouderij

Nieuws 809 x bekeken

Minder runderen in feedlots VS

Columbia – Begin januari stonden er 10,7 miljoen runderen in de Amerikaanse feedlots (afmestbedrijven). Ten opzichte van een jaar geleden is dat een plus van 0,9 procent, maar in vergelijking met begin december een daling van 8 procent.

Dit blijkt uit een analyse door de universiteit van Missouri van de tellingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Binnen de vleesveestapel is een verschuiving van vaarzen naar stieren. Het aantal vaarzen liep met 1,6 procent terug, terwijl er 2,3 procent meer stieren zijn opgezet. Het aantal vaarzen in de mesterij is gedaald naar 3,7 miljoen stuks, het laagste niveau sinds het Amerikaanse ministerie van landbouw startte met de telling in 2001.

Belangrijkste oorzaak van de afname van opgelegde runderen in de mesterijen is de sterke dollarkoers. In vergelijking met juli 2014 is die met 14 procent gestegen. Hierdoor wordt het voor Amerikaanse producenten moeilijk te concurreren op de wereldmarkt. De prijzen dalen wekelijks. De notering voor vacuüm verpakt rundvlees daalde afgelopen week met 18 cent naar €4,23 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.