Rundveehouderij

Nieuws 3526 x bekeken laatste update:1 feb 2016

Fusie DMK en DOC Kaas nog niet aangemeld

Zeven - Zuivelconcerns DMK en DOC Kaas moeten nog steeds wachten op een besluit van de Europese Commissie over de geplande fusie.

Beide bedrijven melden wel dat gesprekken gaande zijn met de Commissie, maar een fusieverzoek is ook nog steeds niet bij Commissie ingediend.

Opvallend

Een woordvoerder van DG Mededinging in Brussel meldt dat men daar het fusiedossier formeel nog niet kent. Ook is het fusieplan nog niet aangemeld bij de Duitse mededingingsautoriteit Bundeskartellamt. Dit is opvallend, gezien bijvoorbeeld Friesland Foods en Campina en ook andere bedrijven er steeds snel bij waren om hun plannen aan te melden.

Graag samenwerken

Een verklaring voor de late aanmelding geeft de woordvoerder van DMK niet. Hij laat wel weten dat een eventueel positief besluit van de Commissie zeer zou worden toegejuicht, want beide partijen willen volgens hem graag samenwerken, te meer omdat de huidige marktsituatie erg moeilijk is.

Goedkeuring mogelijk na jaarwissling

Zicht op een beslissing van de Commissie is er volgens DMK echter nog niet. Eerder spraken directeur Marc Ligthart en voorzitter Arjan Schimmel van DOC Kaas er al hun vrees over uit dat de Europese goedkeuring voor de fusie wel eens na de jaarwisseling zou kunnen komen.

Effect moeilijke marktsituatie

Beide bedrijven en hun boeren hebben bovengemiddeld veel last van de huidige marktsituatie. Een relatief groot deel van hun productsegment levert lage prijzen op en zowel DMK in Duitsland als DOC in Nederland behoren tot de laagste melkgeldbetalers aan boeren. Beide bedrijven proberen de schade van de huidige situatie vooral te drukken met behulp van kostenbesparende maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.