Rundveehouderij

Nieuws 887 x bekeken

Australië en Brazilië leveren meer rundvlees China

Utrecht - Australië en Brazilië hebben ten koste van de Verenigde Staten garen gesponnen bij de sterke vraag vanuit China naar rundvlees in het afgelopen kwartaal. Dat schrijft de Rabobank in zijn kwartaalrapportage over de rundvleessector.

De bank verwacht dat de groei van de rundvleesimporten in China dit jaar niet tot het niveau van vorig jaar komt. Maar groei zal er zeker zijn, ook omdat Chinese boeren nog niet lijken over te schakelen op de door de overheid gewenste groeiende rundvleesproductie.

Hoe de markt zich gaat ontwikkelen is van verschillende factoren afhankelijk. Een daarvan is de ontwikkeling van de markt in de Verenigde Staten, waar sprake is van een verspreiding van het PEDv-virus onder varkens. Daardoor zou de binnenlandse vraag naar rundvlees kunnen toenemen.

In China is sprake van een tekort aan rundvlees. Australië is de belangrijkste leverancier met in 2013 een importaandeel van 53 procent (in kilo's).

In Australië wordt veel vee naar de slachterijen gebracht, vanwege het droge weer. De verwachting is dat de droogte in Queensland en het noorden van New South Wales opnieuw zal leiden tot een hoge uitstoot van vleesrunderen.

In de Europese Unie zal de markt min of meer in evenwicht blijven, verwacht analist Albert Vernooij. Het aanbod van rundvee is stabiel bij een groeiende import van ongeveer 10 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.