Rundveehouderij

Nieuws 3041 x bekeken 7 reacties

Aanpassen droogstand positief voor energiebalans

Wageningen - Een kortere droogstand of zelfs het helemaal weglaten van de droogstand van koeien zorgt voor een verschuiving van de melkproductie in de periode na afkalven naar de periode vóór afkalven.

Deze verschuiving heeft een positief effect op de energiebalans en de stofwisseling van de koe, omdat de energiebehoefte  in met name de periode na afkalven flink verlaagd is.  De melkproductie was licht lager. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek WhyDry.

In het onderzoek zijn 168 koeien twee jaar lang gevolgd. Ze zijn verdeeld in drie groepen. Met de eerste is 60 dagen droogstand aangehouden, zoals het meest wordt toegepast. De tweede groep had een verkorte droogstand van 30 dagen en de derde groep koeien werd helemaal niet drooggezet.

Verkorten van de droogstand gaf slechts een beperkt lagere melkproductie en melkopbrengst, variërend van 1,5 tot 4,1 procent, afhankelijk van pariteit. Er was wel een duidelijke verbetering van de stofwisseling en de energiebalans in de daaropvolgende lactatie.

Het weglaten van de droogstand gaf een duidelijke reductie van de melkproductie (10,8 tot 17,3 procent). De energiebalans en stofwisseling zijn dan wel maximaal positief beïnvloed. De biestkwaliteit was lager en dat was ook terug te vinden in de lagere concentratie van antistoffen in het bloed  van kalveren tot 6 weken oud. Verder is er risico op vervetting van dieren die geen droogstand kennen.

Het onderzoek heeft inmiddels een vervolg gekregen, droogstand op maat, waarbij onder meer gekeken wordt naar de interactie tussen droogstandslengte en gebruik van antibiotica.

Laatste reacties

 • M.harmsen

  Hoeveel boeren passen nog 60 dagen droogstand toe? Volgens mij hebben de meeste veehouders zn 6 weken (42 dagen)? Zelf hanteer ik tussen de 5 a 6 weken droogstand en dat bevalt best. Weinig verstoring van het ritme van de koe, ze kan zo weer doorgaan. Bouwt rustig de melk op, piekt niet wat de negatieve energie balans ten goede komt.

 • farmerbn

  Koeien die niet droog staan ,geven na het afkalven duidelijk minder melk en vervetten daardoor makkelijker. De stofwisselingsproblemen krijg je een jaar later dubbel terug.

 • Frans-Jan

  Is hier ook de ervaring, koeien zonder droogstand kan je opvolgende lactatie wel 3 maanden droogzetten want dan geven ze op eind helemaal niks meer.......

 • ohzo

  Dus: als de koe veel minder melk geeft, heeft ze geen of minder last van negatieve energie balans.. Ach he toch..
  Droge koeien anders voeren geeft veel meer melk en ook geen slepende melkziekte.

 • alco1

  Er zijn twee facetten ontzettend belangrijk in dit onderzoek.
  Welk soort koeien heb je?
  Goed doorvoeren de tijd voor afkalven. ( Als nieuwmelkt) Dit voorkomt te lage productie, waardoor mastitis geen kans krijgt en kalveren zijn sterker.

 • joannes

  Was levensduur en minder arbeid niet óók een belangrijk argument. 2 jaar jongvee in de kost om vervolgens veel risico te lopen rond dat traumatische kalven met piekproducties is óók wat! Beter een tandje lager en een paar lactaties meer! Ze beginnen pas te verdienen na hun 2e kalf toch...... Daarbij, de ene koe is de andere niet, om nu standaards te definiëren lijkt verleidelijk maar de verschillen in, jaargetijde, huisvesting, ras, voer, enz,.....zullen óók meewegen.

 • peterhoogendoorn

  Ook hier de ervaring dat koeien die je niet droog zet, veel minder melk geven en dus veel sneller vervetten in de volgende lactatie. Ik voer TMR. Heb het doormelken geprobeerd bij 12 hoogproduktieve dieren tussen 10 en 12 duizend kg melk 305 dagen. Gaven in de volgende lijst 3 tot 5 duizend liter minder !!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.