Rundveehouderij

Nieuws 725 x bekeken 2 reacties

Longworminfectie leidt tot lagere melkproductie

Deventer - Bedrijven met veel antistoffen voor longworm hebben een significant lagere melkproductie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Wageningen-UR.

In de periode juni tot en met oktober zijn op ruim tweehonderd bedrijven, waarvan de helft met een gunstige uitslag voor longworm en de andere helft met ongunstige uitslag voor longworm, de mpr-resultaten (melkproductieregistratie) vergeleken.

Koeien op bedrijven met een ongunstige uitslag geven gemiddeld 1,2 tot 1,8 kilo melk per koe per dag minder dan koeien op bedrijven met een gunstige uitslag. Het grootste verschil werd gevonden in de maanden augustus, september en oktober. Het verschil in kilo's melk was 1,6 en het vetgehalte was 0,13 lager. Er is geen verschil gevonden in melkeiwit.

Deze uitkomsten komen overeen met andere onderzoeken naar bedrijfseconomische schade van veel antistoffen voor parasitaire infecties (maagdarmworm en leverbot). De GD stelt dat gerichte preventieve actie de schade kan beperken.

Laatste reacties

  • boeren

    Mijn koeien hebben (hadden) er ook last van 6 weken terug voor het eerst behandelt en 3 weken terug tweede keer en vooral de nieuwmelkte koeien die beginnen eindelijk lekker te geven. Het is weer een goede leermoment hier in Frankrijk in Nederland nog nooit gedaan en hier moeten we het nu elk jaar maar gaan behandelen.

  • koestal

    Dit is het gevolg van weidegang ,dan mag je ook wel 5 cent per liter extra hebben van de consument ,want die wil koeien in de wei zien ,maar er niet voor betalen.Melk van behandelde koeien mag ook een paar weken niet geleverd worden,hoezo is weidegang zo goed ?

Of registreer je om te kunnen reageren.