Rundveehouderij

Nieuws 685 x bekeken

Europese zuivelexport licht gestegen

Berlijn- De Europese zuivelexport lag in de eerste negen maanden omgerekend naar tonnen melk 1,3 miljoen ton hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt TopAgrar op basis van cijfers van het Duitse Zentral Milchmarkt Berichtstattung (ZMB).

De export van vollemelkpoeder is in die periode met 5 procent toegenomen, waarbij de afzet sinds juli toch onder het niveau van vorig jaar is gedoken. Daarnaast is de afzet van melk en room licht gestegen.

Niet alle export loopt even vlot. De kaasexport ligt over de eerste negen maanden 6 procent lager, ondanks dat een aantal EU-landen wel een hogere kaasexport wisten te realiseren. Belangrijkste oorzaak van de daling is de importstop van Rusland. Rusland was voor het verbod goed voor een derde van de Europese kaasafzet. Ook de afzet van mageremelkpoeder, weipoeder en boter liggen een fractie lager. Deze producten waren in het eerste half jaar nog goed te exporteren, maar sinds juli zakt de afzet langzaam maar zeker wat weg en komt de export iets lager uit dan in 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.