Rundveehouderij

Nieuws 7788 x bekeken 24 reacties

Rusland dreigt Nederlands zuivelsector

Moskou - Het aantal Nederlandse zuivelbedrijven dat exporteert naar Rusland zou binnen afzienbare tijd met twee derde kunnen afnemen, omdat het toezicht op de kwaliteit in Nederland faalt. Dit heeft de Russische toezichthouder, de instelling Rosselkoznadzor, laten weten.

Dat meldde het persbureau Itar-Tass zaterdag. Volgens een woordvoerder van de instelling, Aleksej Aleksejenko, staan er nu 64 Nederlandse ondernemingen geregistreerd voor zuivelexport naar Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Aleksejenko vindt het toezicht in Nederland een rommelig geheel dat daardoor onbetrouwbaar is. Het toezicht is niet centraal toevertrouwd aan de voedsel- en warenautoriteit NVWA, maar gedelegeerd aan de Cokz (Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden Zuivel), wat volgens Aleksejenko geen officiële veterinaire controle inhoudt.

Onvolledige controle

Begin oktober nog stelde de Russische toezichthouders dat de controle in Nederland onvolledig is en dat de producten daardoor onveilig waren. Die klacht viel vrijwel samen met een van de vele Russisch-Nederlandse wrijvingen van dit jaar. In Den Haag was toen net hardhandig een Russische diplomaat gearresteerd.

Rusland voert invoerverboden vaak op als politiek drukmiddel. Zaterdag opperde Rosselchoznadzor ook dat Poolse groenten en fruit gevaren opleveren. Afgelopen week werd de Russische ambassade in Warschau door nationalistische betogers en relschoppers bekogeld.

Aleksejenko beklemtoonde wel dat zijn organisatie graag in gesprek gaat met de Nederlandse collega's over de zorgen over de zuivel.

Inspectie Nederlandse zuivelbedrijven

Nederland gaat bedrijven die zuivelproducten exporteren naar Rusland inspecteren om te kijken of ze voldoen aan de eisen van dit land. Daarvoor heeft Nederland een maand de tijd. Daarna bekijkt Rusland pas of het nodig is zuivel uit Nederland te weren.

Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zaterdag laten weten in een reactie op de Russische klachten over toezicht op de kwaliteit van de Nederlandse producten. Het ministerie stelt dat los van de vragen van Rusland er al verbeteringen bij het toezicht in gang waren gezet.

LTO: kwaliteit niet ter discussie

De kwaliteit van Nederlandse zuivel staat volgens LTO Nederland niet ter discussie. Als Rusland zich afvraagt hoe die kwaliteit wordt gewaarborgd, moeten we dat vooral aan de Russen uitleggen. Zo reageerde de land- en tuinbouworganisatie zaterdag op het bericht van de Russen.

,,De Nederlandse zuivelsector heeft naam gemaakt in Europa en daarbuiten vanwege de uitstekende kwaliteit'', benadrukt LTO. ,,China wil juist melkproducten uit Nederland, nadat daar vervuilde melkpoeder was ontdekt.''

Laatste reacties

 • Ceas

  Het wordt tijd dat die melkhouders met smerige melkkamers en melkputten aangepakt worden..
  Als je soms ziet hoe koeien met strontdrekpoten gemolken worden..en mestdruppels in de bekers mee gezogen worden..Dan heeft ook de inspectie van Rusland gegeten en gedronken..

 • Tonnis

  Meneer Caes waar zie jij dit dan en wat doe jij hier dan aan en wat is jouw beroep.

 • jogeeldi

  Meneer Caes is vast geen Boer met een hoofdletter
  Maar iemand die sensatie zoekt en absoluut niet van de hoed en de rand weet
  Nederlandse Boeren zijn topsporters te vergelijken met Swen Kramer
  Altijd de beste willen zijn

 • jordi 1455

  @Tonnis helemaal mee eens, het zal weer zon gast zijn die zich verveelt en ruzie zoekt.

 • Elevage

  Ceas lijkt mij iemand die uit ervaring spreekt, iemand die de hele dag niets anders te doen heeft als alle melkboeren langsgaan en dan meekijken in de melkput.
  Maar misschien wil Caes dan voortaan de oogkleppen even afzetten en zijn bril oppoetsen, want waarschijnlijk zitten de mestdruppels daar op!

 • Trot

  kunnen we niet beter stoppen met tijd steken in sentatie en stemming makerij alla Ceas zonde van de tijd

 • info104

  Of de russen wel of niet gelijk hebben is niet van belang , wat wel van belang is voor ons dat we een kwaliteitsproduct blijven exporteren dat ruim voldoet aan de wensen van het ontvangende land wie het ook is . We zijn een erg klein land met veel producten welke de wereld over moeten ,en het liefst voor een hoge prijs , dan moet je ook zorgen voor de hoogste kwaliteit. En als die ander gelijk heeft dat de controlerende instantie niet de juiste papieren heeft zullen we zo snel als mogelijk ze op orde moeten brengen.

 • agratax2

  Moeten wij ons conformeren aan de eisen van Tsaar Putin? De Tsaar van dictatuur en centraal geleide samenleving. Zou hij echt zijn volk zonder zuivelproducten laten? Ik denk niet dat de Russen dat pikken. Poetin is bezig met -hoe profileer ik me als (wereld)leider- . Simpel je eist onnodige regels van je (handels)partner en vooral van diegenen die zo nodig jouw beleid aan de kaak moeten stellen. Poetin is niet erg blij met ons gezeur over -homorechten- of -Green Peace acties- die wij af doen als vrijheid van meningsuiting. Zo is er ook nog een fotograaf rond getrokken in het olympisch gebied en heeft misstanden gefotografeerd. o.k. dat kan nog maar dan wil meneer ze tentoonstellen in Moskou. No Way dat gaat niet, en dan komt Nederland via de beroepsdemonstranten (nieuws media) in het geweer. Deze actie van zgn. slechte controle op zuivel (decennia geen enkel probleem) is het antwoord. Ons antwoord kan maar een zijn; Gewoon doorgaan en andere afnemers zoeken en de Poetin zijn centraal geleide voedselvoorziening maar even vergeten. De Rus is gevoelig voor mensen die net als zijn hun tanden laten zien ookal kost dat geld en ze spugen op mensen die direct roepen 'Oh ik zal doen wat u zegt' terwijl ze denken; 'u bent groot en ik ben klein'. (Handels) relaties kunnen alleen bestaan als beide partijen elkaar serieus nemen en vertrouwen.

 • deer123

  Heren , dit heeft niks te maken met melk kwaliteit , dit is gewoon Nederland pesten en laten zien dat Rusland de baas is
  ook vanwege de aanslagen op ambassade en Homo's en ja de
  Greenpeace kwestie ...

 • peter1939

  die poutin ziet al zo wit als melk, volgens mij drinkt ie veel melk....

 • vogel

  De Koning is weer vertrokken en de rotte eieren komen deze kant al weer op. Allemaal eigenbelang

 • koestal

  Het wordt veroorzaakt door de Greenpeaceactivisten die de betrekkingen verpesten .

 • koestal

  Er gaat elke dag 1000 ton Nederlandse kaas naar Rusland ,dat is niet niks en ze betalen wel

 • Mozes

  Elke dag 1000 ton kaas naar Rusland? Dat is 365000 ton per jaar. Dat komt ongeveer overeen met 80% van de kaasproductie van FC.
  Ik denk dat er 100 ton kaas per dag naar Rusland gaat.

 • harrrie111

  Ik denk dat het ook te maken heeft met al die regeltjes die hier in Nederland opgelegd worden zowel naar de boer toe als naar landen die willen inporteren naar Nederland. En dan die Greenpeaceactivisten niet te vergeten.

 • info104

  Zoals ik in al jullie reacties merk dat we ons niet moeten bemoeien met de binnenlandse gewoonten van een ander land ,in dit geval de Russen, nauw volgens mij sla je de plak niet mis , die Greenpeace lui moeten ze gewoon daar 15 jaar in de bak zetten en die homo mensen die daar even de lakens uit wilde delen, hebben daar ook niks te zoeken . Allemaal negatieve reclame voor ons als exporterende boer.

 • melkveehouder .

  Ben het met de visie van agratax wel eens. Moeite heb ik met de opvatting van info 104, meer specifiek zijn woordkeuze 'homo mensen'. Dat doe je als zelf respecterend medemens niet, ondanks een andere geaardheid. En Ceas? Ach ja, die neem je gewoon niet serieus.

 • agratax2

  Ik heb zelf jaren gewerkt in Rusland en tijdens een van mijn eerste projecten heb ik toen ik het gevoel kreeg belazerd te worden eenvoudig mijn laptop ingepakt met de mededeling 'Even mijn ticket omzetten en ik ga naar huis'. Dit bleek Russische taal te zijn, iemand die zijn inkomen op het spel zet voor zijn idealen telt mee en helemaal als hij blijkt niet door de knieen gaan. Dit is me nogmaals overkomen bij de minister van landbouw van een van de Oblasten, eenvoudig maar wel beleefd zeggen waar je staat en waar je vindt dat de man staat. Geeft heftige discussie maar een Russisch afscheid bij het uit elkar ar gaan en een bedrijfsbezoek enkele weken later. Ik bedoel te zegen verplaats je in de Rus en wees Rus met de Russen en ga niet direct als een onderdanig schoothondje zitten likken en huigen om maar lief gevonden te worden. Als we over mensenrechten of milieu praten hebben we en grote bek en gaat het over handel dan kruipen we voor de potentiele koper. Waar is die ruggegraat?? Niet aanwezig en hier maakt de Rus handig gebruik van.

 • alco1

  Het is ook enorm belangrijk te weten of er een alternatief voor de Russen aanwezig is.

 • agratax2

  alco1. Natuurlijk kunnen ze eldes op de markt terecht er zijn altijd mensen die aan d emeest biedende verkopen. maar als alle positieve geluiden over de ruimte voor productie verhoging in de markt waar zijn, moet er voor onze -Russische- zuivel afname voldoende alternatief zijn. Is dat alternatief er niet en daa rlijkt de angst reactie op dan houdt ik mijn hart vast als de productie explosie losbreekt over 500 dagen.

 • alco1

  Ik bedoel. Kunnen de Russen ergens anders hun inkopen doen, die wel aan de gestelde eisen voldoen. M.a.w. Als dit wel het geval is kun je maar beter volgzaam zijn. i.p.v. ruggegraat tonen.
  Wat de explosie betreft ben ik ontzettend benieuwd of dit ook zo zal worden. Veel quota landen melken nu hun quota al lang niet vol. Maar ook in Nederland zullen veel boeren zijn die nu hun quota nog volmelken als een soort verplichting, omdat mogen melken immers een waarde heeft, maar straks meer gekeken zal worden naar de alternatieven.

 • agratax2

  Russen kunnen overal melk kopen, ze passen hun eisen gewoon aan de verkoper aan. Ben je vriendje of ben je even uit de gratie maakt verschil bij de eisen.

 • agratax2

  De met salmonella besmette zalm waarbij de NWVA niet vrij uit gaat zal aan een betrouwbare controle zo de Russen wensen niet positief bijdragen

 • jan10

  De tijd dat Rusland het dumpputje was , is al een hele poos over en moeten we er rekening mee houden dat het een bijzonder belangrijke partner is die wel eens lastig is.
  Laten we het serieus nemen en er alles aan doen de export van alle producten die ze afnemen van topkwaliteit zijn en te behouden!
  We zijn nu eenmaal een groot export land en daarmee ook kwetsbaar.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.