Foto's: Ruud Ploeg RundveeFoto

Vleesstierenstal als toeristische trekpleister

Campinggasten in het Vechtdal nemen graag een kijkje bij de nieuwe vleesstierenstal van landbouwbedrijf Veurink in Rheeze (Overijssel).

Deze gemetselde ronde poort vormt de bijzondere entree van de stal. De Veurinks waren aanvankelijk van plan om uit te breiden op de thuislocatie in het dorp. Mede vanwege het beschermde dorpsgezicht was dat niet toegestaan. Nu staat de stal 500 meter verderop, op een nieuwe locatie.

De broers Gerwin (31) en Arjan (39) Veurink runnen samen met hun ouders Gerrit (66) en Willemien (66, niet op de foto) een veelzijdig boerenbedrijf. Landbouwbedrijf Veurink heeft 3 hoofdtakken: vleesvee, akkerbouw en sierteelt. - Foto's: Ruud Ploeg

Op twee nabijgelegen locaties mag familie Veurink 380 vleesstieren houden. Bij het bedrijf hoort 60 hectare (20 ha gras, 20 ha mais, 18 ha zetmeelaardappelen en 2 ha snijheesters). De snijheesters worden gebruikt als opvulling voor bloemboeketten. "Het is een volwaardige bedrijfstak", aldus Gerwin Veurink.

Dit voorjaar namen de Veurinks een nieuwe vleesstierenstal in gebruik. Op de open dag kwamen naar schatting 1.000 bezoekers af. "Op de open dag hoorden we van meerdere mensen dat de stal een aanwinst is voor de omgeving", aldus Arjan Veurink.

Het resultaat mag er zijn. Het antracietkleurige gebouw is op fraaie wijze ingepast in het landschap. De open frontstal is 65 meter lang en 40 meter breed.

De kopgevel is versierd met traditioneel vlechtwerk van stro. Het is de finishing touch van het indrukwekkende geheel. Meerdere stallen in de omgeving zijn met dergelijk vlechtwerk gedecoreerd.

De 3-rijige hellingstal telt 39 hokken. De stal is momenteel voor een derde deel gevuld. Wat opvalt is het enorme stalvolume. De stal heeft geen strozolders. "Zolders gaan ten koste van het klimaat", licht Arjan Veurink toe.

Op deze overzichtsfoto is goed te zien dat de stal nog grotendeels leeg staat. Familie Veurink verwacht de stal begin 2018 vol te hebben. "We leveren iedere donderdag 8 stieren af. De stal wordt daarom ook gefaseerd gevuld", vertelt Arjan Veurink.

Met behulp van degelijk hekwerk kunnen de stieren op de helling (6%) worden ingesloten. De shovel heeft dan de ruimte om de mestgang schoon te schuiven.

De mestgang wordt wekelijks schoongemaakt. De vloer is ingefreesd, om glijpartijen te voorkomen. De stal telt 39 hokken. Die zijn 10 meter diep en 5 meter breed. De Veurinks mogen 255 stieren houden in de nieuwe stal.

Achter de stal staat een ruime kaploods. Die is 40 meter breed en 20 meter diep. De loods dient als opslag voor de vaste mest en het in te strooien stro. Op de voorgrond is de voermengwagen zichtbaar.

Voor ¬ 20.000 kochten de stierenhouders een robuuste strohakselaar. Daarmee worden de hokken dagelijks van vers stro voorzien. Het jaarlijkse stroverbruik komt neer op 1.000 kilo per stier.

De Limousin-stieren genieten zichtbaar van het instrooien. De Veurinks stapten een paar jaar geleden over van Blonde d'Aquitaine en Belgisch Witblauw (in combinatie met melkvee) op Limousin. Dat was een wens van ketenpartners Vleesvee Integratie Twente (VIT) en supermarktketen Boni.

De Veurinks leveren exclusief aan Boni. Het vlees wordt onder de naam Boer & Slager in de winkels verkocht. VIT regelt het vervoer en de slacht. Samen willen de 3 ketenpartners herkenbaar en smaakvol vlees produceren. "Kwaliteit en uniformiteit staan voorop", zegt Arjan Veurink.

Op de thuislocatie mogen de Veurinks 125 vleesstieren houden. In deze stal maken de stierenhouders wel gebruik van strozolders.

In de zomermaanden stroomt het Vechtdal vol met toeristen. In de omgeving van Rheeze zijn alleen al 4 grote gezinscampings, met ieder zo'n 400 plaatsen. "Tijdens de schoolvakanties zitten hier op een paar vierkante kilometer zo'n 10.000 toeristen", aldus Gerwin Veurink.

De stierenhouders verwelkomen graag toeristen op hun bedrijf. Op de thuislocatie hebben ze een maisdoolhof aangelegd. Op het terras wordt boerderij-ijs verkocht.

Beeld van Sprookjescamping De Vechtstreek, nabij het boerenbedrijf van Veurink.

De campinggasten weten de weg naar de nieuwe stal ook al te vinden. Het open karakter van de stal leent zich perfect voor het maken van enkele familiekiekjes.

De samenwerking met VIT en Boni is voor de langere termijn. Uitgangspunt is het voornemen om alle ketenpartners een boterham te laten verdienen. Arjan Veurink: "We moeten allemaal marge maken om de relatie in stand te kunnen houden. Ook dat is duurzaam produceren."

Na de uitbreiding is Veurink exclusief leverancier van Boni. Het vlees wordt onder de naam Boer & Slager verkocht.

In Boerderij magazine vind je meer informatie over de unieke samenwerking tussen de Veurinks, VIT en Boni en de bouwkosten van de stal.

Beheer
WP Admin