Foto: René Stevens RundveeFoto

Te koop: nieuw en efficiënt melkveebedrijf

In Weesp staat een melkveebedrijf van amper vier jaar oud te koop. Het bedrijf is efficiënt ingericht en samen met de woning zeer netjes afgewerkt.

In een loods is ruimte voor 77 stuks jongvee vanaf zes maanden. Ook deze dieren worden automatisch gevoerd. Daarnaast is ruimte voor opslag van machines, in een ander deel van de loods.

In het Noord-Hollandse Weesp staat een bijzonder melkveebedrijf te koop. Het is in 2013 nieuw gebouwd op een blanco locatie. Het weidegebied heeft klei op veen als ondergrond. Van de circa 40 hectare cultuurgrond, zijn een paar delen met zandgrond. - Foto's: René Stevens

De ligboxenstal telt 159 boxen in 0+6+0-opstelling en is voorzien van onder andere een groot strohok en behandelruimte. Op allerlei fronten is rekening gehouden met welzijn en gezondheid, zoals ruimte, licht, isolatie, diepstrooisel en een hygiënesluis.

In het midden van de stal staan twee ruimtes voor melkrobots, waarvan er nu eentje is opgesteld. Met een tweede robot is de capaciteit van de stal volledig te benutten.

Aan de achterzijde staat een automatisch voersysteem (Trioliet) met vier bunkers voor ruwvoer en drie voervijzels. In combinatie met de melkrobots en efficiënte indeling wordt fors bespaard op arbeid.

Boven in de stal is een grote, professionele skybox/ontvangstruimte. Deze is bereikbaar via een vaste trap. De ruimte geeft een mooi uitzicht over de koeien.

De ruimte is voorzien van onder andere een bar. De skybox is te verhuren voor bijvoorbeeld vergaderingen.

In een andere loods zijn drie strohokken voor zes kalveren en negen eenlingboxen. De zolder is van betonelementen. De kalveren krijgen melk uit een kalverdrinkautomaat.

Achter de stal staan vijf grote sleufsilo s. Het hele erf is verhard. Op dit moment krijgen de koeien geen weidegang, maar dat is met een kleine logistieke aanpassing wel mogelijk.

Achter de loods staat een vaste mestscheider voor het maken van biobedding. Deze gaat terug naar de diepstrooiseboxen. Alle mestkelders worden automatisch elektronisch gemixt.

De stijlvolle, zeer luxe woning heeft een inhoud van 965 kuub en heeft vier slaapkamers en twee badkamers. De woning wordt verwarmd via energie die met een warmtewisselaar gewonnen is uit de mest.

De vraagprijs is ¬ 4,5 miljoen. Daarvoor krijgt de koper een stal voor bijna 160 melkkoeien, twee loodsen en circa 40 hectare landbouwgrond. Makelaar: Schep Makelaardij, Schoonhoven (Z.-H.).

Beheer
WP Admin