Rundveehouderij

Foto & video 5233 x bekeken 10 reacties

Fries-Hollandse koe is positief in balans

Niets lijkt zo’n positief imago te hebben als een Nederlandse koe in de Hollandse weide. Op de laatste Nederlandse Rundvee Manifestatie (NRM) was echter geen enkele Fries-Hollandse koe te vinden. Een schande, volgens koeienliefhebbers. Een aantal van hen bundelt de krachten om op de volgende NRM, eind juni 2014, een mooie FH-delegatie te tonen. Verslag van een zoektocht naar kandidaten.

Foto

 • Middelman uit Renswoude (Utr.) is één van de veehouders die nog 100 procent Fries-Hollandse koeien (FH) heeft. Hij uitte zijn ongenoegen over de minimale aandacht en inspanningen voor de FH. Wellicht geen perfect ras, maar wél een ras met kwaliteiten. Zoals deze de elf jaar oude Hendrika 580 laat zien.

  Middelman uit Renswoude (Utr.) is één van de veehouders die nog 100 procent Fries-Hollandse koeien (FH) heeft. Hij uitte zijn ongenoegen over de minimale aandacht en inspanningen voor de FH. Wellicht geen perfect ras, maar wél een ras met kwaliteiten. Zoals deze de elf jaar oude Hendrika 580 laat zien.

  Foto: Robert Prins
 • Pietje 594 is een tweedekalfs dochter van Piet Adema 186. Haar vader is zeer populair in Ierland en Groot-Brittannië. Op de eilanden registreerden ze vorig jaar meer dan tienduizend nakomelingen van deze stier.

  Pietje 594 is een tweedekalfs dochter van Piet Adema 186. Haar vader is zeer populair in Ierland en Groot-Brittannië. Op de eilanden registreerden ze vorig jaar meer dan tienduizend nakomelingen van deze stier.

  Foto: Robert Prins
 • Een van de oudste dochters van Piet Adema 186 is deze Anna 83. Ze staat droog (en ook in de regen). Eind mei moet ze kalven. Middelman vindt dat ze een zeer beste uier heeft. Daarom staat deze ruim gebouwde koe op de lijst van mogelijke afgevaardigden naar de komende NRM.

  Een van de oudste dochters van Piet Adema 186 is deze Anna 83. Ze staat droog (en ook in de regen). Eind mei moet ze kalven. Middelman vindt dat ze een zeer beste uier heeft. Daarom staat deze ruim gebouwde koe op de lijst van mogelijke afgevaardigden naar de komende NRM.

  Foto: Robert Prins
 • Heel anders in bouw dan voorgaande koeien is Hendrika 1099, de tweedekalfs Arenberg Frans 235-dochter van mts. Konijn in Noord-Holland. Ze is lang en melktypisch. Daarnaast heeft ze een afwijkende bloedvoering. Verscheidenheid aan kwaliteiten is de basis van de fokkerij.

  Heel anders in bouw dan voorgaande koeien is Hendrika 1099, de tweedekalfs Arenberg Frans 235-dochter van mts. Konijn in Noord-Holland. Ze is lang en melktypisch. Daarnaast heeft ze een afwijkende bloedvoering. Verscheidenheid aan kwaliteiten is de basis van de fokkerij.

  Foto: Robert Prins
 • In dezelfde weide liep Hendrika 1145, opnieuw een dochter van Piet Adema 186. Haar goed gevormde uier en mooie achterstel kunnen goed van pas komen op de stand tijdens de NRM.

  In dezelfde weide liep Hendrika 1145, opnieuw een dochter van Piet Adema 186. Haar goed gevormde uier en mooie achterstel kunnen goed van pas komen op de stand tijdens de NRM.

  Foto: Robert Prins
 • Deze Piet Adema 186-dochter bij Otto Visser in Middenbeemster (N.-H.) heeft de kwaliteiten die moderne veehouders graag zien. Ze is ruim 1,40 meter groot, heeft een mooie conditie en een ondiepe uier. Helaas staat ze eind juni droog, dus is zij geen NRM-materiaal.

  Deze Piet Adema 186-dochter bij Otto Visser in Middenbeemster (N.-H.) heeft de kwaliteiten die moderne veehouders graag zien. Ze is ruim 1,40 meter groot, heeft een mooie conditie en een ondiepe uier. Helaas staat ze eind juni droog, dus is zij geen NRM-materiaal.

  Foto: Robert Prins
 • Jan van Berkum (l) is een van de initiatiefnemers en pakt de papieren erbij om de koeien van Paul (m) en Chris Houtenbos (r) te bekijken. De familie Houtenbos melkt FH- en Holstein-koeien in Waarder (N.-H.).

  Jan van Berkum (l) is een van de initiatiefnemers en pakt de papieren erbij om de koeien van Paul (m) en Chris Houtenbos (r) te bekijken. De familie Houtenbos melkt FH- en Holstein-koeien in Waarder (N.-H.).

  Foto: Robert Prins
 • Corrie 138 valt de deskundigen gelijk op. Dit is het type dat FH-fokkers als fokdoel hebben. Een vaars die in balans is met haar breedte- en lengtematen. Daarbij melktype heeft, goede benen, en een beste uier. Deze Corrie toont waarom FH buiten Nederland nog populair is. Van het FH-ras zijn vorig jaar meer dan 25.000 rietjes geëxporteerd.

  Corrie 138 valt de deskundigen gelijk op. Dit is het type dat FH-fokkers als fokdoel hebben. Een vaars die in balans is met haar breedte- en lengtematen. Daarbij melktype heeft, goede benen, en een beste uier. Deze Corrie toont waarom FH buiten Nederland nog populair is. Van het FH-ras zijn vorig jaar meer dan 25.000 rietjes geëxporteerd.

  Foto: Robert Prins
 • Haar vader is Isodorus Gerard 8. Op papier geen hoogvlieger in productie, maar hij geeft wel heel mooie FH-koeien van gemiddeld formaat. De donkere jonge koe voor is een halfzus van de bonte Corrie 138 in de achtergrond.

  Haar vader is Isodorus Gerard 8. Op papier geen hoogvlieger in productie, maar hij geeft wel heel mooie FH-koeien van gemiddeld formaat. De donkere jonge koe voor is een halfzus van de bonte Corrie 138 in de achtergrond.

  Foto: Robert Prins
 • Corrie 125 is het type koe dat ze in Engeland waarderen. Engelse veehouders kruisen dit type met een Holstein-koe die wel macht en breedte kan gebruiken. Corrie is één van de hoogst productieve dieren op het bedrijf (9.400 kg melk, 4,64 % vet en 3,95 % eiwit.

  Corrie 125 is het type koe dat ze in Engeland waarderen. Engelse veehouders kruisen dit type met een Holstein-koe die wel macht en breedte kan gebruiken. Corrie is één van de hoogst productieve dieren op het bedrijf (9.400 kg melk, 4,64 % vet en 3,95 % eiwit.

  Foto: Robert Prins
 • Jennie 104 is een tweedekalfs Berdal 49-dochter van 1,44 meter groot. Ze heeft een lange nek en rug, wat haar meer melktypisch maakt dan sterk. Het achterstel zit prima in elkaar, waardoor er ruimte is voor de uier.

  Jennie 104 is een tweedekalfs Berdal 49-dochter van 1,44 meter groot. Ze heeft een lange nek en rug, wat haar meer melktypisch maakt dan sterk. Het achterstel zit prima in elkaar, waardoor er ruimte is voor de uier.

  Foto: Robert Prins
 • Deze zesdekalfs Grietman 2-dochter is meer ‘stukkig’ en sterk dan de koe hiervoor. Dit komt door haar brede bekken en rechte schouder en rug. Op de balie tijdens de NRM kan haar brede achteruier indruk maken.

  Deze zesdekalfs Grietman 2-dochter is meer ‘stukkig’ en sterk dan de koe hiervoor. Dit komt door haar brede bekken en rechte schouder en rug. Op de balie tijdens de NRM kan haar brede achteruier indruk maken.

  Foto: Robert Prins
 • De imposante Jelly 20 stond tijdens de bezichtiging een week voor afkalven. Als vaars kalfde ze laat, wat haar de tijd gaf om extra te ontwikkelen. Volgens eigenaar Klaas Osinga is het een van zijn beste koeien. In haar tweede lijst gaf ze 8.539 kg melk met 4,14 % vet en 3,40 % eiwit.

  De imposante Jelly 20 stond tijdens de bezichtiging een week voor afkalven. Als vaars kalfde ze laat, wat haar de tijd gaf om extra te ontwikkelen. Volgens eigenaar Klaas Osinga is het een van zijn beste koeien. In haar tweede lijst gaf ze 8.539 kg melk met 4,14 % vet en 3,40 % eiwit.

  Foto: Robert Prins
 • Naast haar ruime (breedte)maten heeft Jelly 20 ook een vast aangehechte uier en een zeer goede speenplaatsing. Deze koe is zeker een van de kandidaten om op de NRM te tonen. Door haar uiterlijk werd ze bestempeld als mogelijke kopkoe.

  Naast haar ruime (breedte)maten heeft Jelly 20 ook een vast aangehechte uier en een zeer goede speenplaatsing. Deze koe is zeker een van de kandidaten om op de NRM te tonen. Door haar uiterlijk werd ze bestempeld als mogelijke kopkoe.

  Foto: Robert Prins
 • De negenjarige Beatrix 287 is een van de bekendste FH-koeien in Nederland. Twee van haar zonen gingen naar de ki. Enkele weken geleden bracht ze haar zevende kalf. Ze vertoont nog geen enkele slijtage en staat breed op haar poten. Gemiddeld over de zes afgesloten lijsten produceerde ze 8.212 kg met 4,49 % vet en 3,73 % eiwit.

  De negenjarige Beatrix 287 is een van de bekendste FH-koeien in Nederland. Twee van haar zonen gingen naar de ki. Enkele weken geleden bracht ze haar zevende kalf. Ze vertoont nog geen enkele slijtage en staat breed op haar poten. Gemiddeld over de zes afgesloten lijsten produceerde ze 8.212 kg met 4,49 % vet en 3,73 % eiwit.

  Foto: Robert Prins
 • Tijdens de bedrijfsbezoeken vallen nog andere dieren op. Deze Anna 117 passeerde net de 100 ton. Haar vader is Rivelino 279, haar moeder is 50 procent Holstein.

  Tijdens de bedrijfsbezoeken vallen nog andere dieren op. Deze Anna 117 passeerde net de 100 ton. Haar vader is Rivelino 279, haar moeder is 50 procent Holstein.

  Foto: Robert Prins
 • Ook na 100.000 kg levensproductie is Anna 117 nog opvallend flexibel. Een kenmerk dat vaker opvalt deze dagen. Het beenwerk en het gebruik van de benen is veel soepeler dan bij HF-koeien.

  Ook na 100.000 kg levensproductie is Anna 117 nog opvallend flexibel. Een kenmerk dat vaker opvalt deze dagen. Het beenwerk en het gebruik van de benen is veel soepeler dan bij HF-koeien.

  Foto: Robert Prins
 • Deze Setske 244 is nog in de vorige eeuw geboren, en loopt vitaal in het gras. Tijdens de weideperiode laat ze het krachtvoer staan. Zonder biks toch in balans.

  Deze Setske 244 is nog in de vorige eeuw geboren, en loopt vitaal in het gras. Tijdens de weideperiode laat ze het krachtvoer staan. Zonder biks toch in balans.

  Foto: Robert Prins
 • Met soepelheid buigt Setske zich, en tilt een poot op om de jeuk weg te likken. Na het rondje Fries-Hollandse koeien kijken is de conclusie dat de balans in bouw, vruchtbaarheid en productie positief is. Nu verder werken richting NRM.

  Met soepelheid buigt Setske zich, en tilt een poot op om de jeuk weg te likken. Na het rondje Fries-Hollandse koeien kijken is de conclusie dat de balans in bouw, vruchtbaarheid en productie positief is. Nu verder werken richting NRM.

  Foto: Robert Prins

Laatste reacties

 • tinus888

  mooie foto's

 • Sjaak

  Zo'n reportage kunnen we ook maken over onze oer-Hollandse MRY-koe
  Ook zo'n ras, wat altijd positief in balans is onder alle omstandigheden...

 • Fermer

  Klopt @Sjaak. Maar leuk om ook de Fries-Hollandse koe hier te zien in deze mooie reportage.

 • Fermer

  Er spreekt ook een grote betrokkenheid tussen boer en koeien uit deze reportage. Wij hebben onze 75 MRY-melkkoeien met 70 stuks jongvee meegenomen naar Frankrijk toen we hierheen emigreerden. Even verderop woont een Nederlandse boer die zijn Fries-Hollandse veestapel heeft meegenomen hierheen.
  Ook wij hebben koeien van 14 jaar aan de melk en dat geeft toch een band. Het is anders boeren dan de meeste boeren doen, maar machtig mooi.

 • Chrishout

  Zeer mooie reportage, leuk om je eigen koeien een keer op het internet te zien. Het is alleen Waarland, ipv Waarder (NH).

 • koeboertje

  Mooie reportage , klopt helemaal ,bij mij zijn ook ongeveer 10 procent van de koeien ouder dan 10 jaar en ook van het Fries-Hollandse ras , met grotendeels een grasrantsoen

 • el

  Prachtige reportage!

 • josrodenburg

  mooie reportage,zet je toch weer aan het nadenken, volgende sperma levering maar kijken of er nog wat bij onze koeien past.

 • koestal

  ieder z,n eigen fokbeleid,niks meer ,maar ook niets minder

 • wcvanginkel

  Ik vind het ook een mooie reportage was al voorzichtig begonnen met insemineren met fh .
  ga na deze beelden hier zeker verder mee en lijkt mij veel betere keuze dan kruisen met fleckvie of wat voor ras dan ook .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.