Redactieblog

6816 x bekeken 16 reacties

'Procederen tegen fosfaatrechten: wel of niet?'

Succesvolle procedures tegen de fosfaatrechten brengen de derogatie in gevaar.

Ik heb het onderwerp even laten liggen, maar u weet het: de staatssecretaris heeft de regeling van de fosfaatrechten bekendgemaakt. Ze worden begin 2017 toegekend, op basis van het aantal koeien op 2 juli 2015. Er is een knelgevallenregeling, maar die is beperkt. Om weer binnen de fosfaatgrenzen te komen, wordt per 1 januari 2018 een algemene korting doorgevoerd, van maximaal 8%. Althans, dat zegt de staatssecretaris, maar volgens mij krijgt hij daarmee de hoeveelheid geproduceerd fosfaat onvoldoende binnen de gestelde grenzen. En er komt een beetje compensatie voor biologische en grondgebonden bedrijven.

Grote aantallen juridische procedures in het verschiet

Vrijwel onmiddellijk gaven juristen aan dat de wet inbreuk maakt op het eigendom en niet houdbaar is. Grote aantallen juridische procedures liggen in het verschiet, volgens hen. En als er maar genoeg procedures door boeren gewonnen worden, ligt de wet op de mestvaalt, blijven we ver boven het fosfaatplafond, en dat is het einde van de derogatie. Tel uit je winst, als bedrijf en als sector.

'Ik ben geen jurist, maar het toekennen van fosfaatrechten lijkt me geen ontneming van eigendom'

Laten we hopen dat de juristen ongelijk hebben, en dat het ministerie een houdbare wet heeft gemaakt. Ik ben geen jurist, maar het toekennen van fosfaatrechten lijkt me geen ontneming van eigendom. Als de wet wel lek is, mag je dus verwachten dat veel boeren hun recht gaan halen, en daarmee de sector benadelen. En zichzelf ook, als de derogatie eraan gaat. En daarmee zitten we weer in de spagaat van collectief belang en individueel belang.

'We zitten weer in de spagaat van collectief belang en individueel belang'

Degene die een juridische procedure begint, houdt geen rekening met het feit dat anderen dat ook doen, en dat daardoor de gezamenlijke uitkomst negatief kan zijn. Maar als je niet procedeert en de derogatie blijft ondanks het gedrag van de anderen toch bestaan, ben jij slechter af dan de anderen die wel procedeerden. Een prisoner’s dilemma heet zoiets.

Deel procedures valt in categorie 'krokodillentranen'

Nu moet ik zeggen dat een deel van de te voeren procedures vallen in de categorie ‘krokodillentranen’. Veel snelle groeiers hadden redelijkerwijs in 2013 en 2014 al kunnen weten dat het fosfaatplafond overschreden zou worden, en dat de minister met een begrenzing zou moeten komen. Als ze zeggen dat niet te weten, dan hebben ze mijn wekelijkse columns niet gelezen: ik waarschuw al vanaf maart 2013!

Om nog iets te redden heeft FrieslandCampina aangekondigd melk uit de markt te nemen voor 10 cent per kilo. Nu is dat waarschijnlijk voor het zuivelconcern vooral bedrijfseconomisch aantrekkelijk, op de laatste kilo wordt het minst verdiend, of ze kost geld toe. De toelichting van de woordvoerder van FrieslandCampina was bijzonder interessant. Hij ging ervan uit dat boeren het langetermijnbelang van de sector voor ogen hielden bij hun beslissing. Dat zijn dan zeker andere boeren dan die van de procedures.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Dirk strijker leeft in zijn eigen wereld. Boeren zijn bezig met koeien melken,9 van de 10 hadden nog nooit van een fosfaatplafond gehoord. Er word zoveel geroepen dat ze het spoor helemaal bijster zijn. Ik raad Dirk aan eens tien echt willekeurige boeren te bellen en te vragen wat ze verwachten in 2014. En hoe ze er nu over denken.

 • alco1

  Dirk. Je gaat al net als het LTO mee in de handelsgeest van de overheid.
  Er wordt iets afgedwongen met de mededeling dat het anders nog erger zal worden.
  Zo worden er ook artikelen of land ed. verkocht onder de druk van: Nu kun je het voor dit bedrag krijgen, maar als je weggaat geld dat bod niet meer.

  Het hele fosfaat maar ook de derogatie is een gedrocht.
  We moeten de bemestingsnorm ter discussie stellen.
  Land bemesten naar evenwicht, zoals we dat van jongs af geleerd hebben.

 • xw

  In ieder geval, als het juridische procedures worden zoals destijds met de superheffing, kun je je geld en energie beter in iets anders steken.

 • Bennie Stevelink

  Als iedereen die zichzelf een knelgeval vindt fosfaatrechten toegewezen krijgt is waarschijnlijk een generieke korting nodig van 15% of nog meer. Dat is onaanvaardbaar.
  Daarom vermoed ik het volgende plan: men heeft een zeer beperkte knelgevallenregeling waardoor de generieke korting beperkt blijft tot 8%. Alle niet erkende knelgevallen kunnen een procedure beginnen en zullen die waarschijnlijk ook winnen. Dit duurt echter jaren. Na jaren van procederen is de fosfaatbank dmv afroming voldoende gevuld om van daaruit de knelgevallen alsnog fosfaatrechten te geven.
  Het zal ook de emotionele weerstand verlagen omdat de knelgevallen in dit geval fosfaatrechten krijgen die bij groeiers zijn afgeroomd.

 • xw

  Bennie, en die "knelgevallen" die na jaren procederen en altijd gewoon melkvee hebben gehouden zonder (voldoende) fosfaatrechten alsnog verliezen? (en die komen er hoor!)
  Moeten die dan als gevolg van het door jouw vermoedde plan alsnog een gigaheffing betalen? Dat waren dus immers wel de consequenties voor velen die na eindeloos procederen(vol hoopgevende berichten en commentaren) tegen de staat vanwege de melkquotering, alsnog verloren. Dit was dan gelijk het einde van hun bedrijf. Ik heb het van nabij aangezien. Ze kunnen een procedure beginnen en zullen dit, op een enkeling na, waarschijnlijk verliezen.
  Het zou zomaar kunnen dat dit weer bikkelhard gaat worden. Er zit verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

 • Albert Albers

  Groot gelijk om te gaan procederen. Wanneer je al jaren hetzelfde aantal koeien melkt en alle mest zelf op de grond kunt plaatsen, dan voelt het wel erg onredelijk dat je fosfaatrechten moet inleveren voor de grote groeiers, die veelal mest moet afvoeren. Overigens is het toekennen van fosfaatrechten niet het ontnemen van eigendom, maar het korten hierop wel. De stap kan FC kan ik al helemaal niet rijmen. Een half jaar lang hebben ze veel melk tegen spotmarkt prijzen van ongeveer 14 cent geleverd aan Duitse fabrieken en nu ze dit aan diezelfde fabrieken kunnen leveren voor bijna 40 cent gaan ze betalen om niet te leveren. Volgens mij kunnen ze hier juist extra marge mee pakken.

 • driepint

  @ Albert Albers Juist! driekwart jaar verlies maken op de spotmarkt en nu deze aantrekt ineens niet meer leveren. RFC mag zich druk maken om het fosfaatplafond, maar de timing is vreemd. Nooit eerder heeft RFC gesproken over fosfaatplafonds en mestplaatsing gewaardeerd. Aan Focus Planet wordt van alles gehangen, maar bedrijven die niet bijdragen aan het mestprobleem worden niet gewaardeerd. Als RFC echt een signaal zou willen afgeven, dan ontwikkelt ze een A en een B-prijs. Een goede, vaste melkprijs voor de liters waarvoor mestplaatsingsruimte is en een variabele prijs voor de liters waarvoor mestafvoer nodig is. Laat elke boer zelf maar rekenen, maar ik weet zeker dat we met deze prijzen binnen recordtempo weer onder het fosfaatplafond zitten.

 • Peerke1

  Wij hebben grond zat en dat we Fosfaatrechten krijgen om boeren die geen grond hebben extra Fosfaatrechten te kunnen geven is bij de beesten af en pure diefstal. Dus toch ontneming van eigendomsrecht. Trouwens wij zijn ook beter af als de derogatie vandaag nog verdwijnt.

 • koestal

  De grote jongens trekken zich nergens van aan en melken als gekken,als de derogatie er af gaat ,huilen ze krokodillentranen en trappen dan tegen LTO,dat die dat niet hebben voorkomen

 • jeannettedekker1

  De gezonde bedrijven ondersteunen straks door de stoppers te saneren. Is al 35 jaar aan de gang. Niks geen vrije markt. Gewoon modern communisme. Ooit wreekt zich dat. Je kan beter mestafzetkosten betalen dan ieder jaar voor 50000 euro Fosfaatrechten kopen.

 • BO(skabout)ER

  Fosfaatrechten en derogatie heeft theoretisch niks met elkaar te maken.

  Voor de rest sluit ik me bij Jeannettedekker1 aan.

 • BO(skabout)ER

  Iedereen praat toch voor zijn eigen bestwil.

  Als je kijkt naar dierenwelzijn kun je bijvoorbeeld beter de beste stallen met latende ruimte extra koeien geven en alle stallen met overbezetting terug zetten tot dat de overbezetting weg is.

  Zo kan je talloze ideeën bedenken en de sector verdeeld laten worden maar; het hele fosfaatplafond gaat nergens over. Laat iedereen dat nou eens beseffen.

 • wmeulemanjr1

  Verhaal is een vurig pleidooi voor de fosfaatrechten, om juristen de moed in de schoenen te laten zakken, we zullen zien, denk dat veel procedures grote kans maken, en anders doe je als individuele melkveehouder toch niet meer mee aan derogatie, want onder het mom van "behoud derogatie" zijn fosfaatrechten alleen "zogenaamd te onderbouwen"

 • alco1

  Meuleman. Onder de wedstijd worden al zo vaak de spelregels veranderd.

 • c.ferdinands

  oudere boer Ja, Strijker ieder voor zich God voor ons allen

 • jeannettedekker1

  Mansholt zag het ook al in. Stoppen met intensivering niet de grondgebonden boeren straffen heel onrechtvaardig. Sicco zei het al,geen soya uit de Rotterdamse haven maar gras van eigen bodem. Dus procederen grondgebonden boeren zou ik zeggen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.