RundveeOpinie

Melkprijs fors lager, dip niet onverwacht

Na twee heel goede melkprijsjaren komt de tegenslag. Jammer, maar het mag niemand echt verrassen.

De melkveehouderij heeft twee uitstekende jaren achter de rug, maar dit jaar komen de melkprijzen fors lager uit. Het wordt niveau 2012, of misschien 2009. Wat dit betekent voor de portemonnee, kan ieder zelf voorrekenen. Maar is voldoende rekening gehouden met de kans op zo’n dip? Of is alleen gekeken naar het aanbreken van ‘bevrijdingsdag’ en de schijnbaar onbeperkte mogelijkheden daarna?

Periodes met lage prijzen horen bij risico’s van de vrije markt

Als ik de redenering volg die NZO en LTO-melkveehouderij uitdragen, kan het grootste deel van de melkveehouderij niet anders dan de huidige tegenwind rustig over zich heen laten komen. Periodes met lage prijzen – door extra volatiliteit – moeten boeren kalm ondergaan. Niet klagen dus. Het hoort bij de risico’s van de vrije markt. Bovendien is geleerd van eerdere dalen. Daarvoor is gereserveerd, of zijn regelingen getroffen. Als de prijzen aantrekken, zijn er weer nieuwe kansen.

Scherper eigenlijk: ook bij lage prijzen zijn kansen te grijpen, want de tegenslag is ingecalculeerd. Een slimme melkveehouder versterkt zijn relatieve positie zelfs.

Of is huidige prijsval het bewijs voor failliet van het liberaliseringsbeleid?

Volg ik meer de lijn van Dutch Dairymen Board en verwanten, dan kwam de melkveehouderij al lang tekort en is de huidige prijsval een bewijs te meer voor het failliet van het liberaliseringsbeleid. De EU moet zijn beleid aanpassen en zorgen dat boeren weer een fatsoenlijke boterham verdienen. Wie nu in de penarie zit, heeft het in elk geval niet aan zichzelf te wijten.

Sommige boeren hebben misschien de lijn van LTO en NZO gevolgd, maar niet het bijbehorende advies voor slechtere tijden. Al het verdiende geld zit bijvoorbeeld in een grotere stal. Dan zijn de druiven zuur, want wie heeft daar schuld aan?

Of hebben industrie en Rabobank ook wat schuld. Ze waarschuwen wel, maar stellen de markt ook steeds te rooskleurig voor.

Klinkt verleidelijk, maar een slimme boer draait zichzelf geen loer.

Beheer
WP Admin