Rundveehouderij

Achtergrond 8425 x bekeken 11 reacties

‘Door veel werk zelf te doen, houd ik er grip op’

Sander Heikoop (23) woont in Hardinxveld-Giesemdam (Zuid-Holland). Hij volgt een opleiding agrarisch ondernemerschap aan de CAH Dronten, richting dier- en veehouderij. Samen met zijn oom en moeder werkt hij bij de vof, met 75 melkkoeien.

Zijn oom doet het dagelijkse werk, zijn moeder regelt de administratie en voert de kalveren, Sander doet het management, trekkerwerk en het machineonderhoud. “Doordeweeks zit ik in Dronten, dus ik moet goed plannen.”

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

“Niet specifiek één ding. Over de gehele linie kan alles efficiënter en beter. De melkproductie kan omhoog, de ruwvoervoorziening ook. Ik wil gerichter voeren en werk daar samen met de voeradviseur nu al aan. Ik zeg niet: maak maar een plan, dan voer ik het wel uit. Nee, ik wil er zelf bij betrokken zijn. Daarom doe ik ook het trekkerwerk zelf in plaats van het uit te besteden aan een loonwerker. Door veel werk zelf te doen, houd ik er grip op.”

Beweeg over de iconen voor meer informatie.

Over vijf jaar ...

“Heb ik mijn diploma en heb ik het bedrijf waarschijnlijk overgenomen en ook uitgebreid. In kleine stapjes wil ik naar 150 koeien. Met dat aantal heb ik geen personeel nodig en blijven we een familiebedrijf. Dat zie ik toch als de beste formule.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolgerOok meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Keep on dreaming. Met 150 koeien aan de melk heb je 2 v.a.k. nodig in de leeftijd van 20-40. En dan kom je aan het piektijd-veldwerk al vrijwel niet meer toe, als je je vee naar de huidige maatstaven wilt verzorgen. Gelukkig zit je in Dronten (goede opleiding) en wat ik hier schrijf daar kom je in de praktijk wel achter. (Ervaring op grote bedrijven +1000 mk ongeveer 50 mk per persoon. In EU ongeveer 75 per persoon). Kunnen ze je op de managementopleiding in Dronten allemaal toelichten. Succes, gaat overigens vast goedkomen met jou als je met deze motivatie verder gaat.

 • hooghoes

  Beste sander
  Ik adviseer je om bij een loonwerker te gaan werken of een loonbedrijf te beginnen , dan kun je de hele dag op de trekker rijden. Met 150 koeien heb je daar echt geen tijd voor . Komt nog bij dat eigen mechanisatie veel te duur is .

 • werklust

  Hij heeft het hier over een familiebedrijf dan ben je meestal niet alleen, een vrouw die mee wil helpen, en je zit al op die 75 koeien per persoon. en met de huidige automatisering dan kun je er nog wel iets naast doen zoals trekkerwerk niks mis mee.

 • mfeitsma1

  Ervaringsdeskundige.

  Ik vind het super hoor Sander. Uit ervaring
  weet ik hoe moeilijk het is om na zo,n ingrijpend verlies door te moeten gaan.
  Veel succes met school en bedrijf.

 • agratax(1)

  @Zuperboer. Ik ben het met je eens. Wil 150 koeien "alleen" doen, dan zul je of een enorm kapitaal moeten investeren in automatisering of je moet de Loonwerker inschakelen voor alle machine werk incl. voeren. De laatste redding die deze overmoedige jongeling heeft is een vrouw die knoeterhard werkt op het bedrijf zonder betaling.

 • Peltjes

  Sander gewoon doen waar je je goed bijvoelt. Als je met kleine stapjes groeit merk je van zelf wel wanneer je de loonwerker in moet schakelen. Afwisselend werk, veel voldoening en een lage loonwerkers rekening.

 • vink

  150 koeien, dat is iedere 2 dagen een kalfkoe, iedere dag kalveren biest geven(veel,vlug,vaak), iedere dag insemineren, iedere dag 2 koeien tochtig zien. 7 dagen/week. Moet je wel eenkoeienliefhebber zijn. landwerk kun je vergeten.

 • Welinkm

  Geachte reageerders van deze rubriek, wil iedereen a.u.b respectvol en positief kritisch blijven bij het plaatsen van een reactie? Dank, ook namens de deelnemers van deze rubriek die het lef hebben om mee te doen en zich daarmee kwetsbaar opstellen.

 • Timpie

  zuperboer en agratax(1), ik weet niet waar jullie het over hebben, maar in bijv. Nieuw Zeeland hebben ze als vuistregel 200 koeien per man, en ja 50 jaar geleden dachten ze ook dat het onmogelijk was om in je eentje meer dan 40 koeien te melken.

  Succes Sander gaat vast lukken!

 • agratax(1)

  @jan121195. In NZ hebben ze bv, minder tot geen werk met wintervoorraad aanleggen en mestinjectie. Tenminste als het hele jaar door beweiden wordt toegepast. In Nederland is beweiden tussen november en maart niet mogelijk of niet nuttig (vertrappen). Dit betkent voor 5 - 6 mnd voer conserveren, kost mankracht en machines (kapitaal)

 • scooter

  wat leren die jonge gasten op school dan? steeds meer en groter voor steeds minder

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.