<em>Foto: Koos Groenewold</em> PluimveeNieuws

Kippenboeren verdacht van illegaal antibioticagebruik

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft proces-verbaal opgemaakt tegen 12 pluimveehouders. Zij worden ervan verdacht vleeskuikens te hebben laten slachten zonder te melden dat deze met antibiotica behandeld waren.

Het melden van een antibioticumbehandeling op de formulieren met voedselketeninformatie (VKI-formulieren) die worden ingevuld voor de slacht is verplicht. Bovendien mag een antibioticabehandeling alleen plaatsvinden op voorschrift van een dierenarts, die het verstrekken van de antibiotica vervolgens moet registreren in de database Centrale Registratie Antibiotica.

Strafrechtelijk onderzoek

Vleeskuikens van de 12 bedrijven bleken op de slachterij antibiotica te hebben gehad, terwijl dit niet op de VKI-formulieren was gemeld, en de behandelingen bovendien niet terug te vinden waren in de CRA-database. Inspecteurs van de NVWA doen nu nader onderzoek bij de pluimveebedrijven en hun dierenartsen. Dit strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Veren getest

Het antibioticagebruik kwam aan het licht doordat de NVWA in de pluimveeslachterijen veren van de kuikens testte op antibioticaresiduen via een nieuwe onderzoeksmethode. Met deze methode kunnen kippenveren getest worden op antibioticaresiduen, zelfs als die residuen in het vlees niet meer terug te vinden zijn. Uit die test, en nader laboratoriumonderzoek, bleek dat kuikens van de 12 bedrijven antibiotica toegediend hadden gekregen.

Avined zwaar teleurgesteld

Pluimveekoepel Avined zegt bij monde van beleidsmedewerker Erik de Jonge zwaar teleurgesteld te zijn in de pluimveehouders die hun antibioticagebruik niet hebben geregistreerd. “Het is een kwalijke zaak,” aldus De Jonge. “De basis onder het antibioticabeleid is meten en monitoren. Als vleeskuikenbedrijven het gebruik niet registreren, komt dit de betrouwbaarheid van de gegevens niet ten goede, dat is zorgwekkend.”

De Jonge voegt daaraan toe benieuwd te zijn of de betrokken vleeskuikenbedrijven wel hun dierenartsen hadden ingeschakeld. “Als bedrijven buiten hun dierenarts om antibiotica gebruikt hebben, moeten deze bedrijven wat ons betreft heel hard aangepakt worden.”

Zelfcontroleprogramma antibiotica

Avined lanceerde afgelopen maand een zelfcontroleprogramma voor antibioticagebruik in de pluimveevleessector. In dit programma worden ook veren- en mestmonsters getest op antibioticaresiduen. De Jonge benadrukt dat de pluimveesector op deze manier heel hard werkt aan een betere borging van het gebruik.

Beheer
WP Admin