Pluimveehouderij

Nieuws 3265 x bekeken 7 reacties

'Sector, zeg: tot hier en niet verder'

Voorthuizen - "De Nederlandse agrarische sector is de duurzaamste ter wereld. Hoe duurzaam wil je de sector hebben?

Als totale agrarische sector moeten we zeggen: tot hier en niet verder en elkaar ondersteunen." Die boodschap gaf Helma Lodders, Tweede Kamerlid (VVD),  afgelopen vrijdag aan de mmmEggies mee. Helma Lodders en Jan Huitema, Europarlementariër (VVD), waren samen met de mmmEggies te gast bij mmmEggie Marjan van de Vis in Voorthuizen.

Huitema en Lodders prezen het initiatief van de mmmEggies. De legpluimveehoudsters die met girlpower het Nederlandse ei promoten zijn spontaan ontstaan in mei 2014 en willen gesprekspartner zijn voor onder andere de politiek, industrie en consument. Volgens Huitema en Lodders wordt contact met consumenten steeds belangrijker. "Als agrarische sector moeten we toch de power hebben om de ngo's te weerstaan en zelf te vertellen hoe het werkelijk is. Wakker Dier is niet representatief voor de Nederlandse maatschappij," aldus Helma Lodders. "LTO heeft prachtige filmpjes over de agrarische sector. Laat die zien rond het acht uur journaal. Daar leert de consument maar ook de politiek van."  Primair laten zien waar je mee bezig bent, de mens achter de producten en trots je eigen verhaal vertellen. Iedereen kan het en op zijn eigen manier; via social media, open dagen; kies dat wat bij je past en laat de burgers weten hoe hun voedsel geproduceerd wordt."

Jan Huitema adviseerde de mmmEggies om met feiten en wetenschappelijke bewijzen naar buiten te treden. De mmmEggies voeren het maatschappelijk debat en de wetenschappelijke bewijzen komen dan wel boven tafel. Fel was de kritiek op het steeds meer verdwijnen van code 3-eieren uit de verwerkende industrie en de invoer van (batterij)eieren uit landen die niet voldoen aan de Europese wetgeving. "Een aantal supermarkten hebben zelfs code 2-eieren niet meer in het schap liggen. Ga bij de voedselbank kijken; een ei moet voor elke consument betaalbaar zijn en de consument moet zelf kunnen kiezen", verwoorde mmmEggie Marian Claessens het standpunt van de mmmEggies

Linkse politieke partijen zien alle ingrepen aan dieren als negatief. Maar is dat werkelijk zo? Een snavelbehandeling is voor een kip een welzijnsbehandeling. Als pluimveesector moeten we laten zien wat het nalaten van ingrepen op kan leveren. Het is een utopie dat iedereen met honderd loslopende kippen de kost kan verdienen en de wereldbevolking gevoed kan worden. "Hoe hypocriet kunnen we zijn? We moeten als agrarische sector veel scherper reageren; tot hier en niet verder!", aldus Helma Lodders.

Jan Huitema vindt dat Nederland steeds verder vooroploopt. "Een beetje voorop is goed maar de Nederlandse boeren moeten wel produceren voor een interne Europese markt. Wat kost die bovenwettelijke regelgeving?" De regelgeving kost volgens recente LEI-rapporten de Nederlandse agrariër 15-20 procent. Feiten waar de politiek niet omheen kan. Volgens de politici kunnen de mmmEggies de consumenten en de politici bewust maken. "Een consument denkt niet na over de eieren in zijn pannenkoekmix en de supermarkten krijgen weinig tegengas. De onafhankelijke mmmEggies kunnen daar een rol in spelen." Verhelderende standpunten en gespreksstof voor zowel de mmmEggies als de politici. Allen hopen op een verspreiding van de grote roze vlek en de beïnvloeding van het maatschappelijk debat zodat het belang van goede voedselproductie bij zowel politici als consumenten meer bekend wordt.

Laatste reacties

 • Joerissen

  Indien de eieren in de winkelschappen zouden worden ingedeeld op basis van Dioxine-gehalte, dan zou dat euvel met de 2-tjes en 3-tjes snel zijn opgelost! Het is maar net wat je de consument verteld!

 • 200113528

  helemaal mee eens als de consument wist dat bio eieren 10 x zo kanker verwekkend mogen zijn als scharrel eieren aten ze nooit zo'n kankerverwekkend ei meer. Als wij boven een bepaald streefgetal komen mogen we geen eieren meer leveren en in de bio eieren zit altijd meer. Laten we plank gas gaan met zijn allen vertellen hoe het zit !!!!!!!!!!!! als we dit willen roep het hier en ik zorg dat er binnenkort wat geregeld is. we moeten alleen bekijken hoe we elkaar zo snel en goed mogelijk bereiken

 • l coumans

  jongens als jullie de consument iets wil duidelijk maken moet je dat  niet hier doen , en als je hier je ongenoegen wil uiten maak je ook geen vrienden

 • Joerissen


  @coumans, je hebt een punt. Consumenten lezen helaas deze pagina niet! Aan de andere kant hebben de consumenten wel recht op de waarheid en wel de gehele waarheid. Helaas wordt die nu vaak onthouden. Jammer! Zouden alle pluimveehouders incl. hun pluimveestapel van kunnen profiteren. Zelfs diegenen met de kippetjes onder de bloeiende fruitbomen. We hebben met z'n allen een prima verhaal te vertellen maar we zijn helaas teveel bezig met ons te verdedigen. Pro-actief de consument informeren en te woord staan. Daar gaat bovenstaand artikel over! Goedkope, lekkere en gezonde eieren produceren, daar gaat het om!

 • Zents beheer

  #4 Joerissen, ook jij hebt een punt. Lekkere en gezonde eieren produceren, daar gaat het wat mij betreft ook om. Maar dit hoeven toch geen goedkope eieren te zijn?
  Voor elke consument liggen er voldoende gezonde en lekkere eieren in de schappen scharrel , uitloop en bio. Bij alle soorten hoort een faire prijs waar ook de producent mee verder kan. Aan de consument de keus.

 • Joerissen

  @Zent Beheer, is in orde. We maken er 'betaalbare, lekkere en gezonde eieren' van!
   

 • Kruys1970


  De mmmEggies doen hun best om naar de consument zo eerlijk mogelijk informatie te geven. Dit zonder elkaar binnen de sector af te vallen. Maar wel zo dat de consument zelf kan kiezen maar wel voor een NL ei!

  MmmEggies zijn hard aan het werk om het ei weer op de schijf van 5 te krijgen en dat de stel regen 2 eieren per week omgezet gaat worden naar elke dag een ei.

  Dus steun de mmmEggies en kijk op hun site of volg ze via twitter of fb.

   

   

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.