Pluimveehouderij

Nieuws 1149 x bekeken

USDA hervormt toezicht pluimveeslachterijen

Washington - Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) heeft maatregelen afgekondigd om het aantal voedselinfecties met salmonella en campylobacter door pluimveevleesproducten terug te dringen.

De maatregelen betekenen een eerste hervorming van de tientallen jaren oude inspectieregels voor pluimveeslachterijen. Dat meldt persbureau Reuters.

Onder de nieuwe regels worden de slachterijen onder meer verplicht om op twee plaatsen in het productieproces microbiologische tests uit te voeren op salmonella- en campylobacterbesmetting. Het ministerie hoopt op deze manier een proactievere benadering van de bedrijven af te dwingen, zodat ze meer gericht raken op preventie van salmonella- en campylobacterinfecties. Tot nu toe reageren bedrijven pas nadat er besmettingen zijn opgetreden en mensen ziek zijn geworden. Het ministerie hoopt met deze benadering minimaal vijfduizend voedselinfecties te voorkomen.

Er komt bovendien een vrijwillig project waarbij slachterijen zelf een keuring uitvoeren alvorens de overheidskeurmeesters de dieren zien. Naarmate deze zelfkeuring meer resultaat oplevert, zouden de bedrijven minder worden gecontroleerd door de overheid en dus kosten besparen. Ook op deze manier hoopt het ministerie een meer proactieve preventieve houding bij de bedrijven te bewerkstelligen.

In de Verenigde Staten komen jaarlijks naar schatting 1,2 miljoen infecties voor met de salmonella-bacterie, veroorzaakt door besmet voedsel. Campylobacter is de tweede infectiebron. Recent moest het Californische pluimveevleesbedrijf Foster Farms 170 verschillende kipproducten terughalen na een salmonella-uitbraak waarbij honderden mensen ziek werden.

De USDA gaat ook niet mee in plannen van de pluimveeslachterijen om de bandsnelheid in de slachterijen op te voeren tot tweehonderd per minuut. De USDA begrenst de slachtsnelheid vooral ook op aandringen van het publiek op 140 dieren per minuut. Deze begrenzing is een streep door de rekening van bedrijven als Tyson Foods, Pilgrim's Pride en Sanderson Farms. Zij zouden de bandsnelheid graag opvoeren tot zo'n tweehonderd dieren per minuut. Tom Brown, de voorzitter van de National Chicken Council, betitelt deze stap van de USDA als een schijnbeweging voor de bühne. Volgens Brown zijn dergelijke slachtsnelheden goed mogelijk en worden ze in andere landen zonder problemen toegepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.