Mechanisatie

Nieuws 4810 x bekeken laatste update:1 okt 2015

Nieuwe Triotrac maakt rechte kuilwand

Oldenzaal (Ov.). Voermachinefabrikant Trioliet introduceerde op haar 65-jarig jubileum een nieuwe zelfrijdende voermengwagen: de Triotrac ‘New Generation’.

Deze nieuwe Triotrac volgt de voorganger op die in 2005 werd geïntroduceerd. Vanaf een afstand ziet het nieuwe model hetzelfde eruit, maar is op enkele bouten en moeren na echt helemaal vernieuwd, zo wordt ons gegarandeerd.

Zo heeft de nieuwe Triotrac andere assen (nu JCB), een nieuwe 4-cilinder JCB-motor (120 kW/ 165 pk) en een transmissie die bestaat uit een 4-traps powershift, gecombineerd met een hydrostaat (ook van JCB). Wat niet zichtbaar is, maar wel merkbaar is dat de hydraulische aandrijving van wielen, mengvijzels en uitkuilsysteem beter op elkaar zijn afgestemd waardoor praktisch altijd op een lager motortoerental gewerkt kan worden. Dat laatste moet voor een forse brandstofbesparing zorgen, belooft Trioliet ons.

In hoogte verstelbare Cabine

De hoogte verstelbare cabine is nog steeds een brede, maar heeft een doorlopende voorruit aan de bovenzijde voor meer kijkgemak bij hoge kuilen. Bijzonder bij het uitkuilen: het uitsnijbord maakt nu automatisch een rechte wand aan de kuil door de telescoopgiek automatisch in- en uitschuift tijdens de neergaande uitsnij-beweging. Bij de oude versie liet de zelfrijder een 'kromme/holle kuilwand achter. Dat laatste kon wel eens gevaarlijk zijn als er een flinke punt van een hoge kuil naar beneden kwam. Het uitkuilbord kan tot 6 meter hoog en is 1,85 meter breed. Trioliet zegt de snelst ladende zelfrijder in de markt te hebben.

Maximaal toegestane aslast

Standaard beschikt de machine over vierwielbesturing, een toekomstige optie is een gestuurde tandemas achterop. Dat laatste is vanwege de maximaal toegestane aslast in landen zoals Duitsland nodig omdat je anders met deze 16 ton (leeg) wegende machine niet over de weg mag.

Prijs bekend tijdens Agritechnica

De prijs zal niet veel afwijken van de bestaande serie. De officiële prijs wordt op de Agritechnica bekendgemaakt.

De introductie van deze nieuwe machine werd gedaan door algemeen directeur Robert Liet, vergezeld door de hele familie Liet. Na een druk op de knop, reed de zelfrijder – vergezeld van veel rook en muziek - de feestzaal binnen. Ter ere van het 65-jarig jubileum is er een hele week feest in Oldenzaal waarbij alle importeurs, servicemensen, klanten en medewerkers feesten en onder meer een bezichtiging krijgen in de nieuwe fabriekshal.

Trioliet is de grootste voermachinespecialist ter wereld met een jaaromzet vancirca €70 miljoen.

Foto

 • De hydraulisch in hoogte verstelbare cabine is voor een zelfrijder uitermate breed. Als de zelfrijder helemaal neerknielt (de voorkant zakt dan naar beneden), is de instap gemakkelijk te doen.

  De hydraulisch in hoogte verstelbare cabine is voor een zelfrijder uitermate breed. Als de zelfrijder helemaal neerknielt (de voorkant zakt dan naar beneden), is de instap gemakkelijk te doen.

  Foto: Bas van Hattum
 • Het hart van bediening en besturing zit verstopt in deze terminals en in de knoppen op de rijhendel. Laatste zijn qua functie vrij toewijsbaar en in de terminal zijn meng- en losprogramma's instelbaar.

  Het hart van bediening en besturing zit verstopt in deze terminals en in de knoppen op de rijhendel. Laatste zijn qua functie vrij toewijsbaar en in de terminal zijn meng- en losprogramma's instelbaar.

  Foto: Bas van Hattum
 • Gezien vanaf de achterkant. De voorkant ligt nu laag aan de grond. Dat is alleen bij het laden. Tijdens het rijden duwen cilinders de voorkant minstens 20 centimeter omhoog. Vierwielbesturing is standaard.

  Gezien vanaf de achterkant. De voorkant ligt nu laag aan de grond. Dat is alleen bij het laden. Tijdens het rijden duwen cilinders de voorkant minstens 20 centimeter omhoog. Vierwielbesturing is standaard.

  Foto: Bas van Hattum
 • Een ouder prototype toont de tandemas achterop. De derde as is bestuurbaar en tevens een liftas.

  Een ouder prototype toont de tandemas achterop. De derde as is bestuurbaar en tevens een liftas.

  Foto: Bas van Hattum
 • Zo verliep de onthulling op het jubileumfeest. Met veel muziek, aandacht en rook kwam deze machine binnenrijden. Symbolisch onthulde de zelfrijder een monument waarop de drie broers (Max, Cees, Fred) Liet zichtbaar zijn.

  Zo verliep de onthulling op het jubileumfeest. Met veel muziek, aandacht en rook kwam deze machine binnenrijden. Symbolisch onthulde de zelfrijder een monument waarop de drie broers (Max, Cees, Fred) Liet zichtbaar zijn.

  Foto: Bas van Hattum
 • Nog even een jubileumfoto met alle medewerkers.

  Nog even een jubileumfoto met alle medewerkers.

  Foto: Bas van Hattum

Of registreer je om te kunnen reageren.