Mechanisatie

Nieuws 1796 x bekeken

Minder winst voor Claas

Harsewinkel - Landbouwmechanisatieconcern Claas heeft de omzet dit jaar nagenoeg op peil weten te houden. Daarentegen liep de winst voor belasting door hogere kosten en de problemen rond Oekraïne duidelijk terug.

Dat blijkt uit jaarcijfers die het Duitse bedrijf maandag bekendmaakte. De omzet daalde minimaal met €1,6 miljoen naar €3,823 miljard. De winst voor belasting zakte met ruim €140 miljoen ofwel 47,5 procent naar €155,1 miljoen. De omzetmarge daalde daardoor van 7,7 procent in 2013 naar dit jaar 4,1 procent. Claas' eigen oordeel over de prestaties is dat het concern zich onder de moeilijke economische en geopolitieke omstandigheden goed heeft weten te handhaven. Tevens kon het zijn marktaandeel bij de kernproducten maaidorsers en trekkers verder uitbouwen. In West-Europa bleven de groei-impulsen echter uit en in Oost-Europa en Zuid- en Noord-Amerika en Azië was de marktontwikkeling teruglopend, zij het in de laatste twee regio's slechts licht.

Voor het komende jaar voorziet Claas een verder teruglopende marktontwikkeling als gevolg van de effecten van de politieke en economische raamvoorwaarden in landen als Oekraïne, Rusland en Argentinië. Niettemin verwacht het concern de omzet en het resultaat wel op het niveau van dit jaar te kunnen houden. Op langere termijn blijven de vooruitzichten voor landbouwtechniek bovendien goed door de structureel groeiende vraag naar agrarische grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.