Home

Nieuws 1081 x bekeken 1 reactie

Denen hevelen 7 procent EU-subsidies over

Kopenhagen - De Deense regering is van plan 7 procent van de Europese landbouwsubsidies over te hevelen naar de middelen voor plattelandsontwikkeling en milieu.

Die invulling van de nieuwe mogelijkheden in het Europese landbouwbeleid heeft landbouwminister Dan Jørgensen donderdag bekendgemaakt. De bedoelde 7 procent zal worden besteed aan onder meer projecten voor een milieuvriendelijkere landbouwproductie door bijvoorbeeld investeringen in milieutechnologie. Tevens zal met het geld de groei en de concurrentiepositie van het bedrijfsleven, alsmede de ontwikkeling van natuur, milieu, en ecologie op het platteland worden gestimuleerd, zo luidt de ministeriële mededeling.

De 7 procent wordt niet in één keer overgeheveld, maar dat percentage wordt pas bereikt in 2020. In het eerste jaar – 2016 – is het 5 procent. Per boer daalt in dat jaar door de overheveling de directe subsidiëring met een slordige €1.900 per jaar.

De Deense landbouw- en verwerkersfederatie LF reageert met gemengde gevoelens. Enerzijds had de regering 15 procent mogen overhevelen en dat het tot 7 procent beperkt blijft stemt tevreden. Maar anderzijds stelt de federatie vast dat de meeste boeren de subsidie niet kunnen missen. "Landen waarmee we ons doorgaans vergelijken, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland, hevelen duidelijk minder over," aldus bestuurstopman Martin Merrild.

Eén reactie

  • Venstra

    Haal die 7 % maar bij Monsanto/Cargill/Bayer/BASF weg, dan houden ze nog genoeg over!!

Of registreer je om te kunnen reageren.