Home

Nieuws 1012 x bekeken

Afrikaanse varkenspest bij gehouden varkens in Letland

Riga – In Letland is voor het eerst Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat meldt de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Het dodelijke virus werd aangetroffen bij drie dood gevonden wilde zwijnen bij de grens met Wit-Rusland. Na de vondst zijn ook drie gehouden varkens van een kleinschalige veehouderij getest op het virus. De dieren vertoonden verschijnselen van varkenspest en bleken besmet te zijn met Afrikaanse varkenspest en zijn geruimd.

Het is voor het eerst dat Afrikaanse varkenspest in Europa is vastgesteld bij gehouden varkens. Eerder werd het virus aangetroffen bij wilde zwijnen in Polen en Litouwen.

In het gebied in Letland waar het virus is aangetroffen zijn deze week ook gevallen gemeld van klassieke varkenspest bij wilde zwijnen en gehouden dieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had al een dubbele reiniging en ontsmetting afgekondigd voor diertransporten van en naar het gebied in Letland, vanwege de uitbraken met klassieke varkenspest. Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat er de afgelopen weken geen dieren zijn vervoerd van Letland naar Nederland en vice versa die gevoelig zijn voor varkenspest.
Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren (SKV) heeft deze week per direct een importverbod afgekondigd voor kalveren uit het gebied waar varkenspest is aangetroffen.

Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn Afrikaanse varkenspest en klassieke varkenspest heel verschillende virussen. Er is geen gevaar dat de virussen gaan vermengen, legt viroloog Willie Loeffen van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR uit. De virussen staan heel ver van elkaar af. De klinische verschijnselen van beide virussen lijken wel op elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.