Home

Nieuws 2645 x bekeken 3 reacties

KNMI: weer wordt extremer

De Bilt - De komende decennia worden de groeiseizoenen langer. De zomers tellen meer warme dagen, met meer kans op hittegolven en lange periodes van droogte. De hoeveelheid neerslag neemt toe, met meer extreme buien zodat de kans op hagel en onweer fors groter wordt.

Dit voorspelt weerinstituut KNMI in de nieuwe klimaatscenario's, die het maandag presenteerde. Volgens het KNMI krijgt Nederland de komende decennia te maken met meer extreem weer als gevolg van de opwarming van de aarde.

Het klimaatinstituut voorziet dat een hogere CO2-concentratie en hogere temperaturen leiden tot hogere landbouwopbrengsten. Aan de andere kant zullen neerslag en extreem weer (hagel, droogte, ozonstress) de teelt en oogst nadelig beïnvloeden.

Het groeiseizoen begint steeds vroeger. Rond 2050 begint het seizoen zo rond 1 maart en aan het eind van deze eeuw zelfs al half februari, als de opwarming van de aarde zich volgens het meest extreme scenario voltrekt.

Op basis van berekeningen van Wageningen UR voorspelt het KNMI dat het tijdstip van ploegen en poten van aardappelen verschuift naar een latere datum door een toename van de neerslag in de vroege lente. Warmere winters gaan voor problemen in de opslag zorgen.

Het klimaatinstituut heeft de scenario's van 2006 bijgesteld na het nieuwste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, dat vorig najaar verscheen. Evenals in 2006 heeft het KNMI vier klimaatscenario's uitgewerkt, gebaseerd op modellen waarbij de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt met respectievelijk 1 en 2 graden tot 2100. De verschillen met de voorspellingen in 2006 zijn niet zo heel groot, wel zijn de scenario's, aldus het KNMI, gedetailleerder met gegevens over mist, zonnestraling, vochtigheid, verdamping, droogte en luchtkwaliteit.

Volgens het klimaatinstituut zetten veel van de huidige klimaattrends door. De temperatuur stijgt verder, het meest in de winter, het minst in de lente. In 2050 is de gemiddelde temperatuur tussen 1,0 en 2,3 graden hoger. In 2100 kan de opwarming oplopen tot 3,7 graden.

Laatste reacties

  • koestal

    Hebben we afgelopen winter al gemerkt,het weer met die extreme buien zal er ook voor zorgen dat het fosfaat in het oppervlakte water toeneemt ,door de heftige regenval zullen de zuiveringsinstallaties het vuile water uit de riolen in stedelijke gebieden niet voldoende meer kunnen zuiveren omdat ze niet voldoende opslagcapaciteit hebben ,dan moeten ze af en toe gewoon de boel laten weglopen,dus weer een hoger fosfaatgehalte in het oppervlaktewater,waarvan ze dan maar gemakshalve naar de boeren wijzen die teveel mest op het land zouden brengen ,daarom hebben we nu ook al de fosfaatderogatie ,terwijl die hoge fosfaatconcentratie in Zuid-Holland vooral te wijten is aan de onvoldoende zuiveringscapaciteit van de zuiveringsinstallatie in dat gebied met zijn hoge bevolkingsdichtheid

  • BO(skabout)ER

    ach al die onzin berekeningen. Ik geloof dat het 2 en 3 jaar geleden nog ijskoud was in de winter. We hadden bijna 2 elfstedentochten achter elkaar gehad.

  • netmaag

    tja...de 'onderzoekers' hebben geld nodig voor een comfortabel bestaan en daarom wordt de alarmbel weer geluid. Even een passende onderzoeks uitslag erbij gezocht en hupsakee men kan weer een jaar of acht vooruit

Of registreer je om te kunnen reageren.