AlgemeenNieuws

Dierenbescherming ziet niets in insectenkweek

Amsterdam – De insectenteelt in Nederland moet zich niet gaan ontwikkelen als nieuwe vorm van intensieve landbouw. Dat stellen de Dierenbescherming en Wakker Dier tegenover dagblad De Stentor.

Vergeleken met vlees of vis zijn krekels, meelwormen en vliegen een duurzame bron om de groeiende wereldbevolking van gezonde eiwitten te voorzien, stellen wetenschappers. Het aantal ondernemers dat kansen ziet in het kweken van insecten neemt toe. Volgens de Dierenbescherming is echter nog veel te weinig bekend over het gevoelsleven van insecten. “Zo lang dat niet goed is onderzocht, willen wij dat de dieren het voordeel van de twijfel krijgen”, zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming.

Wakker Dier wijst erop dat ook van vissen lang werd gedacht dat ze geen pijn kenden. “Dat bleek toch wel het geval. Daar komt bij dat er prima plantaardige eiwitten zijn als alternatief. Dus het is de vraag of het nodig is om insecten te kweken.”

Onderzoeker Arnold van Huis van Wageningen Universiteit meent dat er geen grond is voor de stellingname van Dierenbescherming en Wakker Dier. “De onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn, wijzen uit dat het onwaarschijnlijk is dat insecten pijn kunnen ervaren. Om het zekere voor het onzekere te nemen, krijgen ze een snelle dood. Dat kan door ze te bevriezen, blancheren in kokend water of te vermalen.”

Beheer
WP Admin