AlgemeenNieuws

3 miljard oogstverlies door vieze lucht

Den Haag – De Europese landbouw verliest jaarlijks 3 miljard euro aan oogst door de effecten van luchtverontreiniging.

Dat berekent de Europese Commissie in een studie naar de negatieve effecten van onder meer de uitstoot van ammoniak en fijnstof.

Volgens dezelfde studie wordt 71 procent van de Natura-2000-gebieden blootgesteld aan vermesting. Jaarlijks komen 400.000 mensen vroegtijdig te overlijden als gevolg van luchtverontreiniging.

De directe economische schade door luchtvervuiling bedraagt volgens de Europese studie 23 miljard euro per jaar.

Een groot deel van de schade wordt veroorzaakt door de uitstoot van het verkeer (stikstofoxiden, fijnstof), maar ook de landbouw draagt er aan bij (fijnstof, methaan, ammoniak).

De vermindering van de luchtverontreiniging gaat deels op kosten van de landbouw. Hoe hoog die kosten in Nederland zullen zijn is nog onderwerp van onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).  Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) hoopt dat de kosten-baten-analyse van het PBL nog dit voor jaar klaar zal zijn. De uitkomst van dat onderzoek zal mede bepalend zijn voor het standpunt dat Nederland inneemt over de doelstellingen die de Europese Commissie om de luchtverontreiniging te verminderen.

De Europese Commissie wil in elk geval voor de periode na 2020 de emissieplafonds voor onder meer ammoniak naar beneden bijstellen. Tegelijk moet er meer werk gemaakt worden van de naleving van de nu al geldende regels, vindt de EU. “Het is duidelijk welke bijdrage de landbouw kan leveren aan een betere luchtkwaliteit”, stelt de Europese Commissie. Daarbij duidt de commissie  op de verlaging van de ammoniakplafonds in de nationale emissieplafonds. Verder moet binnen het  gemeenschappelijk landbouwbeleid ook aandacht zijn voor de vermindering van de schadelijke uitstoot.

Beheer
WP Admin