Home

Nieuws 1325 x bekeken

Brancheorganisatie akkerbouw wacht nog op erkenning

Den Haag - De brancheorganisatie Granen, Suiker en Aardappelen & overige producten heeft nog geen erkenning als brancheorganisatie. Dat blijkt uit de lijst van erkende producenten- en brancheorganisaties die minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft bekend gemaakt.

De brancheorganisatie voor de akkerbouw is nog bezig haar eigen regels in lijn te brengen met de Europese voorwaarden. De verwachting is dat de akkerbouworganisatie in januari haar erkenning krijgt.

Kamp heeft erkenningen afgegeven aan de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de brancheorganisaties ZuivelNL, Stichting Ovoned, Stichting Pluimned en de stichting  Brancheorganisatie Kalversector.  De Stichting Avined heeft de aanvraag voor erkenning ingetrokken, omdat de organisatie zowel de eiersector als de pluimveevleessector wilde vertegenwoordigen en daardoor niet voldeed aan de erkenningsvoorwaarden. Avined zal wel de pluimveesectoren blijven ondersteunen.

De Tweede Kamer dringt  in een motie op aan dat de minister de erkenning voor de producenten- en brancheorganisatie afgeeft. Daarmee sluit de erkenning van de organisaties naadloos aan bij de opheffing van de product- en bedrijfschappen.

Voor een erkenning is een minimumeis aan de omvang gesteld. De POV telt 40 procent van de Nederlandse varkenshouders. De erkende brancheorganisaties vertegenwoordigen ook een aanzienlijk deel van de sector.

In de brancheorganisatie ZuivelNL werken LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Zuivelorganisatie samen;  in de Stichting Brancheorganisatie Kalversector zijn LTO Nederland, Nevedi en de Centrale Organisatie voor de vleessector vertegenwoordigd;  in Ovonet werken LTO Nederland, de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Algemene Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (Anevei) samen en in Pluimned werken LTO, NOP, NVP en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) samen.

Doel van de organisaties is de versterking van de positie van de primaire producenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.