Home

Nieuws 1369 x bekeken 2 reacties

Kamp: banken niet onnodig risicomijdend

Den Haag – Nederlandse banken zijn niet onnodig risicomijdend. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk, die onlangs uit de PvdA is gezet.

Kamp schrijft tevens dat Rabobank met het instellen van een digitale kredietaanvraag niet per se afscheid neemt van persoonlijk contact.

Rabobank zelf geeft volgens Kamp aan dat dat de digitale kredietaanvraag naast de mondelinge of papieren aanvraagprocedure bestaat. De digitale aanvraag is ingesteld als aanvullende service, aldus de bank, en daarmee is de dienst niet in tegenspraak met de uitspraak van topbestuurder Wiebe Draijer dat persoonlijk contact met kredietnemers belangrijk is.
Öztürk vraagt Kamp ook of het klopt dat Nederland volgens onderzoek van de Europese Centrale Bank samen met Griekenland de slechtste kredietverstrekking heeft. De VVD-politicus ontkent dit. Het percentage kredietaanvragen dat in Nederland wordt afgewezen, 68 procent, is volgens Kamp inderdaad van Grieks niveau maar uit een rapport van De Nederlandsche Bank zou blijken dat in Nederland relatief veel kredietaanvragen komen van bedrijven met een zwakke financiële positie.
Dat in Duitsland een veel hoger percentage van 87 procent van de aanvragen wordt gehonoreerd, hangt volgens Kamp dan ook samen met het feit dat het MKB in Duitsland er beter voor staat. De economische ontwikkeling en dan vooral de binnenlandse vraag heeft zich volgens Kamp in Duitsland beter ontwikkeld. Kamp schrijft ten slotte dat er geen aanwijzingen zijn dat banken onnodig risicomijdend zijn; maar wel dat minder kredietaanvragen bij banken zijn ingediend.

Laatste reacties

  • info36

    De regering blijft die banken de handen boven het hoofd houden.Terwijl de crisis is ontstaan door de banken, zijn de banken nu de grote oorzaak dat de economie niet op gang komt. Het MKB is de motor van de economie. Als dat niet ondersteunt word door de banken blijft het Leiden in last.Een paar jaar geleden toen veel banken omvielen door hun eigen schuld kon de samenleving hun wel redden wat de burger veel geld kostte. Een grote schande.

  • farmerbn

    Beter een slechte aanvraag weigeren dan later op de blaren zitten. Stel dat je de lotto wint en er komt iemand bij je die een lening vraagt. Wat doe je dan zelf ? Juist precies hetzelfde. (alleen rijke mensen kunnen lenen)

Of registreer je om te kunnen reageren.