Home

Nieuws 1405 x bekeken 2 reacties

EU verdeeld over biologische landbouw

Brussel - De Europese Commissie krijgt veel weerstand tegen de nieuwe verordening voor de biologische landbouw. Vooral het voorstel om biologische productie te beperken tot bedrijven die geheel biologisch zijn, is kritisch door veel lidstaten ontvangen, evenals het idee dat al het uitgangsmateriaal van biologische oorsprong moet zijn.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan hield zich in zijn eerste vergadering met de Europese landbouwministers op de vlakte.  Hij zegt dat  de Europese Commissie bereid is aanpassingen aan te brengen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) was uitgesproken. Als de Europese Commissie het voorliggende voorstel niet verandert, dan kan het maar beter worden ingetrokken, vindt ze.

Bulgarije, Roemenië en Slovenië hebben samen met de Visegrád-groep (Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije) in een voorstel aangegeven dat de huidige voorstellen eerder een belemmering zijn voor de biologische sector dan een stimulans.

De discussie gaat onder meer over de vraag hoe strikt het begrip biologisch moet worden uitgelegd. De EU-lidstaten Duitsland en België willen dat biologische bedrijven op den duur geen gangbare tak meer mogen hebben. En alleen in uitzonderingsgevallen zou er gebruik gemaakt kunnen worden van gangbaar teelt- of uitgangsmateriaal.

Andere landen - waaronder Nederland - vinden juist dat de uitzonderingen moeten worden gehandhaafd en dat bedrijven de mogelijkheid moeten hebben om zowel een gangbare als een biologische tak te hebben. Ook op het punt van de controles lopen de standpunten uiteen. Nederland vindt net als Duitsland  dat de controle risico-gestuurd moet zijn, terwijl de Europese Commissie, gesteund door onder andere België en Denemarken vindt dat jaarlijks gecontroleerd moet worden.

De landbouwministers hebben maandag geen knoop doorgehakt. Landbouwcommissaris Hogan hoopt in de loop van het volgend jaar een compromis te bereiken.

Laatste reacties

  • gerjan slingenbergh

    Regels beschermen de markt, door de invloed van LTO probeert Nederland de regels te versoepelen waardoor de markt voor biologische
    producten net als gangbaar kapot gemaakt wordt.

  • bertes

    juist. 100% bio. betekend goede prijs. en kleine boer heeft toekomst

Of registreer je om te kunnen reageren.