Home

Nieuws 2420 x bekeken 22 reacties

PvdD tegen subsidie voor promotie van de sierteelt

Den Haag - De Partij voor de Dieren vindt dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bij de Europese Commissie bezwaar moet maken tegen de promotie van bloemen op kosten van de belastingbetaler. Kamerlid Esther Ouwehand heeft bezwaar tegen de inzet van Europees geld voor de promotie van sierteelt. Dat gebeurt nu via een subsidie die aan Bloemenbureau Holland wordt verstrekt voor de campagne 'Mooi wat bloemen doen'.

Ouwehand wil weten wat Dijksma ervan vindt dat er budget voor de promotie van Europese landbouwproducten wordt ingezet voor andere producten dan voedsel. Ouwehand benadrukt dat sierteelt, zoals lelieteelt, belastend is voor het milieu. Ze vraag Dijksma in beeld te brengen wat de maatschappelijke kosten, zoals achteruitgang van biodiversiteit, milieuvervuiling en gezondheidsschade, van de sierteelt zijn.

PvdD vraagt Dijksma om extra eisen te stellen voor promotie-subsidies, bijvoorbeeld door het stellen van milieu- en dierenwelzijnsvoorwaarden.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Kortom, niet alleen de veehouderij bedrijven maar ook de bloementelers aub de tent sluiten. En dan pleiten voor voldoende geld voor de zorg, werk voor iedereen, alles gezond en op en top natuur zoals de wereld er in de tijd van Adam en Eva uitzag. Wat zal Nederland een geweldig land worden om in te leven wanneer de PvdD het voor het zeggen had.
  Anderzijds, inderdaad, je wilt niet weten waar al geen subsidie aan wordt verstrekt. Streep al die subsidies maar door en doe de belastingen maar naar beneden. Geef ondernemers de kans wat te verdienen dan kunnen ze zelf de promotie wel betalen. Als ieder land in de EU dat zou doen dan was het een optie maar bij de gratie dat andere landen hun diverse bedrijfstakken uit eigen belang ook op allerlei manieren ondersteunen zit er weinig anders op dan dat NL daar ook voor de eigen ondernemers wat in doet.

 • ikkethuis

  Het ware gezicht wordt nu getoond. Ze willen gewoon de gehele agrarische sector weg hebben. Het bloemetje wat de mensen opbeurt in deze crisis tijd, en bezuinigen willen ze ook nog afpakken. Deze parasieten moeten zo snel mogelijk gestopt worden alles kapot te maken.
  Als je ziet wat er de laatste jaren is gebeurd met het toonaangevende nederlandse bloemenland, springen de tranen in de ogen. Rozenteelt, door Afrika overgenomen, bollenteelt verdwijnt in hard tempo, boomteelt naar polen etc. goedbezig????

 • alco1

  Laat ze ook maar eens aan Dijksma vragen hoeveel inkomsten erdoor gegenereerd wordt.

 • johannetje

  Ik denk dat Dijksma het wel een goed idee vindt, deze subsidie. Uitgepraat.

 • info36

  Ongelooflijk dit te lezen. Wat is Nederland toch ziek.

 • polsbroek

  Mensen maak je druk Ze zijn niet wijzer De mensen die ze stemmen ook niet.

 • gjcamps

  Polsbroek valt er dan wat te kiezen tijdens verkiezingen. Info36 heeft gelijk NL en met name de overheid en politiek is ziek.

 • Elevage

  buitengewoon verbazingwekkend : gezondheidsrisico................ het is toch niet te geloven dat dit soort partijen een stem hebben. Ik stel voor dat we weer heel rap een kiesdrempel in stellen

 • minasblunders1

  En dan? Kunnen we kiezen tussen al die andere hoogvliegers? Nee, we zullen weer terug moeten naar vroeger; de politiekers die er toen zaten hoorde je niet, je zag ze niet, maar ze deden hun werk goed en het belangrijkste: er was kennis van zaken! Wat er nu zit is bagger, over de hele linie!

 • roppie

  Het is toch nog een kwestie van tijd? Dan zal er veel van het agrarische gedeelte van Nederland zijn verplaatst naar andere landen. In de meeste andere landen word je met open arme ontvangen als je zegt dat je een Nederlandse boer of kweker bent. Kijk wat er gebeurt. Er wordt door de overheid niet meegewerkt aan een herstructurerings fonds, de groenten en fruit sector moeten lang wachten op een beetje geld van de Rusland boycot en als ze dan een route hebben om toch naar Rusland te kunnen, wordt dat geblokkeerd, dankjewel zeggen andere landen, geïnvesteerd in melkvee en dan toch misschien maar aan grond gebonden laten zijn, vanaf 2020 uit de grond telen, enz enz. Het houd voor boeren en tuinders een keer op. Maar ja die organisaties die dit allemaal willen en roepen zijn zelfredzaam en krijgen geen subsidie.

 • agratax2

  Ouwehand begrijpt dus niet dat deze subsidie niet voor de telers is maar bedoelt is om de omzet van BV Nederland te verhogen via export. Lukt dit dan komt dit ten goede aan mvr. Ouwehand haar finaciele vergoeding en aan ons allemaal.

 • alco1

  @agratax. Juist. Dat probeer ik ook te zeggen in # 3.
  Het is toch verschrikkelijk dat er actiegroepen in de Kamer zitten.

 • Martin Oldenhof

  Was er niet ongeveer driekwart jaar geleden een artikel waarin stond dat er achter de schermen ongeveer 6 mensen werkzaam waren door de agrarische sector? Dat is toch over heel Nederland x arbeidsplaatsen, maar dat zal de PvdD wel even vergeten zijn.

 • Ishtar

  Tja, Europese landbouw budget heeft te maken met voedsel.
  Wat zou Annie van de CDA hiervan vinden?
  Om nu reclames te financiëren uit dit budget, dat oa betaald is door hardwerkende Nederlanders vind men op deze pagina gewoon normaal?
  Ik stel voor in kaart te brengen alle uitgaven uit dit budget, die geen directe relatie hebben met voedsel.
  En dit te korten op de subsiedies van de NL boeren, cq klagers.
  Als men dit al niet snapt, dat reclame voor bloemen niet betaald zou moeten worden uit een budget dat als kern heeft voedsel.......
  Hoe moelijk is het nu om gewoon toe te geven dat de PvdD in dit geval gelijk heeft?

 • alco1

  @Isthar laat dus weer duidelijk zien er totaal geen kennis van te hebben hoe onze economie werkt. Bloemen zijn ook landbouwproducten!
  Toegeven zal dus ook voor Ishtar wel weer een stilzwijgen worden.

 • Ishtar

  @Alco, landbouw budget van de EU is bedoeld voor voedsel.
  Maar goed, je zal weer weer met je BV NL propaganda komen.
  Lijkt mij beter, om alle niet gerelateerde uitgaven aan voedsel van dat budget, in dit geval te korten op alle boeren in NL.
  Praten we dan wel weer over hoe sollidair jullie zijn, met de msibruik van subsidies.
  Of is dat een sector sport, misbruik maken van subsidies en toch op de wereldmarkt willen produceren?

 • pinkeltje

  Ishtar kon wel woordvoerder van de SP zijn. Goed weten waar het geld aan besteed moet worden maar geen plan om ook op termijn geld te blijven verdienen.

 • alco1

  Er staat duidelijk: Een subsidie pot voor landbouwproducten en dat zijn de bloemen.
  Natuurlijk mogen er vragen over gesteld worden en of daar het produceren van bloemen uit geschrapt mogen worden, maar dat is iets anders dan niet snappen.
  Als de staatssecretaris daar echter in mee zou gaan zou dit weer een klap betekenen voor de Nederlandse economie.
  Ps. Ik zeg ook altijd tegen subsidies te zijn, omdat het de basisprijs alleen maar verlaagd door de marktwerking, maar je er wel afhankelijk door wordt, waardoor je als een schoothondje aan alles moet gehoorzamen.
  Dus isthar, doe je best, maar doe dat dan wel internationaal, gezien er anders weer oneerlijke concurrentie ontstaat.

 • Ishtar

  @Pinkeltje, nu doe je net of je eigenbelangenbehartigers het doel hebben om boeren geld te laten verdienen?
  Kijk naar vion of de zuivelsector dat niet dacht aan het fosfaatplafond.
  Als je als sector niet professioneel kan zijn, ga dan niet denken dat je recht hebt op subsidies voor amateurisme.

 • Ishtar

  @Alco, wat zou de CDA vinden denk je?
  Onterecht subsidie zou voor de CDA ook niet goed te praten zijn.
  Mijn gevoel zegt dat de CDA in dit geval met dubble tong zal praten, wanneer niet?
  Vraag je even EP lid Annie Schreijer-Pierik of ze dit Europees even wil aanpakken?
  Dank!

 • pinkeltje

  Ishtar moet begrijpen dat niet iedereen zo professioneel is als hij zelf is. Waren er maar wat meer types met zoveel verstand van zaken als jij hebt, dan kwam het vast allemaal goed met ons land. Geen gezeik, iedereen rijk. Pfff...

 • joannes

  @Pinkeltje, @Ishtar zou moeten weten dat Landbouw en landbouw subsidies geeneens gespecificeerd zijn in het NL Expenditure in 2014. De SP heeft al dominatie met haar posten. Die zijn namelijk wel gespecificeerd! http://www.government.nl/issues/budget/revenue-and-expenditure-in-2014/expenditure-in-2014

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.