AlgemeenNieuws

Voorwaarden groene braak twistpunt in EU

Brussel – Het wel of niet gebruiken van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen op groenebraakpercelen is nog punt van discussie tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement.

De voorzitter van de landbouwcommissie in het parlement, Paolo de Castro, gaf begin deze week nog een duidelijke waarschuwing richting Commissie meldt Agra Europe . Er moet volgens Castro nog meer overleg komen over de zogenoemde ‘gedelegeerde wetten’ oftewel de gedetailleerde uitvoeringsbepalingen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat in 2015 in werking treedt. Die uitvoeringsbepalingen zijn naar verwachting begin maart klaar en gaan dan ter goedkeuring naar de lidstaten en het parlement. Als er geen aanpassingen komen dan komt er echter geen goedkeuring aldus de Europarlementariër. Dat kan opnieuw vertraging opleveren voor definitieve invoering. Dat is al een jaar uitgesteld van 2014 naar 2015.

Onderdeel van het nieuwe GLB is dat een deel van de hectaresteun alleen wordt uitbetaald als aan vergroeningseisen zoals 5 procent ecologische zones op braakland (groene braak) is voldaan. Over wat precies wel en niet mag in die zones moet echter nog meer duidelijkheid komen vindt de landbouwcommissie. Zo willen de landbouwministers in de lidstaten in meerderheid dat kunstmest toegestaan wordt in de groene braak stroken. Onduidelijk is nog in hoeverre er gewasbeschermingsmiddelen gebruikt mogen worden.

Aan de andere kant zijn milieuorganisaties en een deel van de partijen in het parlement sterk bezorgd over wat er overblijft van de vergroening in het nieuwe GLB. Zij vrezen dat de regeringen elke resterende hoop op een groener GLB er nog uit willen halen.

Beheer
WP Admin