Redactieblog

1482 x bekeken

‘Aan de slag met percelen en landbouwtelling’

De Gecombineerde opgave levert bij boeren de nodige hoofdbrekens op. Het is een ingewikkeld geheel.

Vanaf 1 maart kan de Gecombineerde opgave al worden ingediend. Rond 65.000 bedrijven krijgen een uitnodiging om de jaarlijkse opgave in te dienen. 15 mei is ook dit jaar de deadline. Dat geeft weer de nodige drukte en levert in ieder geval bij een deel van de boeren de nodige hoofdbrekens op.

Tegelijkertijd doet uitvoeringsorganisatie RVO.nl er veel aan om het zo makkelijk mogelijk te maken. Het eerder openstellen bijvoorbeeld. Maar ook zijn er steeds meer ingebouwde controles in de aanvraag zelf. Op die manier kom je er direct achter als je iets verkeerd invult. Dat is helemaal niet verwonderlijk met al die vragen.

Ingewikkeld geheel

Uit het totaal van vragen en gegevens die aangeleverd moeten worden, blijkt al dat het een ingewikkeld geheel is geworden. De landbouwtelling is al decennia een begrip. Maar het aanvragen van de subsidies en inkomenssteun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is eigenlijk alleen maar ingewikkelder geworden.

Het doel is al lang niet meer uitsluitend gericht op het verzekeren dan wel ondersteunen van het inkomen van boeren. Steeds meer doelen zijn toegevoegd. Van vergroening tot plattelandsbeleid, voor veel beleid is de Gecombineerde opgave de basis. Het gaat daarbij om een totaal subsidiebedrag van meer dan € 700 miljoen. Daar horen de nodige controles bij.

Ruggengraat van mestbeleid

Behalve basis en verantwoording voor subsidies zijn de Gecombineerde opgave en de perceelregistratie de ruggengraat van het mestbeleid. Het geregistreerde areaal bepaalt mede met de dieraantallen op het bedrijf hoeveel mest aangevoerd mag worden, hoeveel afgevoerd moet worden en uiteindelijk ook het aantal koeien dat je mag houden. Geen wonder dat boeren fel reageren als er door een foute registratie gedoe ontstaat.

Dat kan ook gebeuren door een fout van de boer zelf of degene die de opgave voor hem invult. Je zal maar geen derogatie krijgen of geen vergroeningspremie door een ‘kleine’ vergissing. Een gedeelte daarvan kan dit jaar zonder gevolgen opgelost worden. Wellicht kan het wat verlichting brengen in de toch altijd wat gespannen relatie tussen veel boeren die een opgave invullen en RVO.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.