Noodrem melkveehouderij is er al - Foto: Ronald Hissink AlgemeenOpinie

‘Noodrem melkveehouderij is er al’

LTO Nederland en Rabobank luiden afzonderlijk de noodklok over de melkveehouderij. Melkveehoudersvoorman Kees Romijn ziet verlenging van de derogatie in gevaar komen.

Wat hem betreft moet er snel actie komen om de melkveestapel fors in te krimpen. Nederland is hard op weg om de gunfactor te verliezen in Brussel, heeft LTO opgevangen. Helemaal een verrassing kan dat niet zijn. Voor nieuw mestbeleid in Nederland is nu eenmaal toestemming nodig vanuit Brussel. Andere lidstaten trekken daarbij ook aan touwtjes en zien met lede ogen aan dat Nederland fors heeft uitgebreid in melkvee. Terecht of niet, maar onder druk van eigen boeren is het maar al te verleidelijk om geen coulante houding toe te staan voor andere lidstaten.

Maatschappelijk draagvlak staat onder druk

Tegelijkertijd wijst Ruud Huirne, directeur agrarisch van Rabobank, op meerdere problemen van de melkveehouderij. Ook daar is de mestproductie een van de grote problemen die aangepakt moet worden. Huirne wijst op het maatschappelijke draagvlak dat onder druk zou staan. Daarbij speelt ook het mestprobleem een rol. Tegelijkertijd is onmiskenbaar dat buiten de landbouw het gevoel leeft dat er weer subsidie moet komen om de sector te helpen. Lees maar de artikelen en commentaren in kranten erop na. LTO wil het crisisbudget van de EU inzetten voor een versnelde sanering van de melkveestapel.

Referentiegegevens voor fosfaatrechten scheppen wellicht duidelijkheid

Het lijkt wel of er nog helemaal geen maatregelen zijn genomen. In dat opzicht is het misschien wel goed dat RVO.nl de referentiegegevens voor fosfaatrechten beschikbaar heeft. Dat wordt schrikken voor bedrijven die nu nog fors meer melkvee hebben dan op 2 juli 2015. Het schept misschien de duidelijkheid die te lang heeft ontbroken of die sommigen niet wilden zien. Met de fosfaatrechten voor melkvee is immers de bedoeling dat de mestproductie van de melkveestapel weer onder het plafond komt. Dat wordt al een zware opgave. De komende maanden energie steken in de invoering van fosfaatrechten lijkt urgenter dan allerlei nieuwe plannen. Hoe nodig die ook kunnen zijn. Er wordt al aan de noodrem getrokken, we weten alleen nog niet hoe hard.

Beheer
WP Admin