Redactieblog

2085 x bekeken 11 reacties

De vraag is: Wil je nog eten wat je verkoopt?

De bankensector en de land- en tuinbouw vertonen overeenkomsten. De vraag die centraal staat: zouden we het product dat we zelf maken ook zelf willen kopen?

Het boek Het kan niet waar zijn over de Britse bankensector is vorig jaar vaker dan de bijbel over de toonbank gegaan. Auteur Joris Luijendijk gaat inmiddels als een soort profeet door het land. De bankiers staan in zijn boek centraal. Er kunnen parallellen getrokken worden met de wereld waarin boeren en tuinders verkeren. Luijendijk stelt voortdurend de vraag die ook voor boeren en tuinders (en alle anderen in de voedselketen) relevant is: Zou u uw eigen product consumeren?

Net als bankiers maken boeren en tuinders deel uit van een complex en groot systeem waarbinnen ze soms het gevoel hebben dat ze geen ruimte hebben om eigen morele afwegingen te maken. Ze móeten wel mee in de maalstroom.

De grens opzoeken

Harry Paul, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit merkte dat in het afgelopen jaar op verschillende plaatsen ook op: niet alles wat de wet niet verboden heeft, is daarmee ook moreel aanvaardbaar. Een deel van het bedrijfsleven lijkt de grenzen van de wet bewust op te zoeken.

Er is in in de land- en tuinbouw, net als in de bankensector, op sommige plaatsen een cultuur van wegkijken ontstaan. In de woorden van Luijendijk: "Als je amoreel bent kun je makkelijk 'neutraal' blijven en de andere kant op kijken wanneer collega's - binnen de wet - dingen doen waarvan ze absoluut niet zouden willen dat anderen die met hen deden. Bovendien: als zij het niet doen, doet de concurrent het en gaan we uiteindelijk failliet."

Lang leve de belastingbetaler

Luijendijk houdt de bankiers voor dat hun positie tijdens de bankencrisis is gered door de belastingbetaler: als de overheid niet had bijgesprongen, waren banken omgevallen. De bankiers realiseren zich dat, maar zeggen tegelijkertijd: als wij waren omgevallen, was de ramp voor de belastingbetalers nog groter geweest. In de land- en tuinbouw horen we een soortgelijke redenering: de overheid moet ons ondersteunen, want wij zorgen voor het eten van de burger, we onderhouden het landschap, enzovoorts.

Primaire voedselproducenten hebben gelijk - zij zorgen voor het eten van de Europese burger. Maar tegen welke prijs? Daarover hield de Tweede Kamer deze week een hoorzitting, naar aanleiding van het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De WRR koerst op een omslag in het beleid, van landbouwbeleid naar voedselbeleid. Kijk naar de effecten van voedsel(consumptie) op de volksgezondheid, de gevolgen voor het klimaat, de ingrepen in het landschap, zei de WRR. En zorg dat het voedselsysteem schokken kan opvangen.

Tijdens de hoorzitting ontstond een hemelsbreed palet van opvattingen van Youth Food Movement tot de Koninklijke Horeca Nederland en van de Bionext tot het Centraal Bureau voor Levensmiddelen. Luijendijk ontbrak. Hij zou gepleit hebben voor nieuwe wetgeving: wetten die verbieden producten te maken die je aan jezelf niet wilt verkopen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Een vaag verhaal van een redacteur die wil prikkelen. Prima, maar de melk die wij produceren daar sta ik voor de volle 100% achter, meer dan achter de melk die we 30 jaar geleden aan de markt brachten, want met veel minder antibiotica-druk en veel meer kennis van de melkgevende runderen binnen bedrijf en sector. Ik zou niet weten waar dit verhaal toe moet lijden maar ik vind het een onprettig en insinuerend stuk.

 • H.M. Hubers

  @Zuperboer, ik deel jouw mening! Wat wil Jan Braakman met dit artikel eigenlijk zeggen? Wil hij het grootste deel van de lezers van Boerderij (de boeren) wegzetten als voedselproducenten die niet achter hun producten staan? Minacht hij de doelgroep van Boerderij dusdanig, dat hij het nodig vindt om hun integriteit en bekwaamheid ter discussie te stellen? Daar hebben we toch al genoeg andere organisaties en journalisten voor! Het moet niet gekker worden! Prikkelen is goed, maar houd je bij de feiten. Zoals Zuperboer al aangeeft, onze producten hebben nog nooit zo'n hoge standaard gehad dan dat ze nu hebben.

 • Kaiser

  Akkerbouwers verkopen nogal veevoer. Moeten akkerbouwers veevoer eten?

 • melkveehouder .

  Ik sluit me aan bij de vorige reactanten. Nogal een suggestief geschreven stuk wat bij menig melkveehouder de haren rechtop zet. Het beste bewijs voor het staan achter het eigen product is het drinken van de melk voordat deze is gesteriliseerd en gepasteureerd door de producent. Simpel gezegd, het consumeren van het eigen product vóórdat het op enige manier behandeld wordt, bv gewassen worden of anderszins. Wie kan dat nog meer zeggen?

 • koeboertje

  In mijn jeugd altijd gekookte melk gedronken ,nu rauwe melk. Onlangs nog aan mijn moeder gevraagd waarom dat altijd werd gedaan , en ze vertelde dat er in de jaren 40/50 een broer tbc had gekregen ,koeien hadden toen ook tbc, en daarom werd de melk altijd gekookt doet ze nu nog
  We hebben dus enorme vooruitgang in kwaliteit geboekt,door de jaren heen , terwijl in die tijd ook alle melkveehouders enorm kwaad waren dat er verplichte tbc bestrijding kwam, herinerde mijn vader zich nog , en zie ook dat probleem hebben we overwonnen.

 • Zents beheer

  Wat een suggestief geleuter, ik zou zeggen verklaar je nader. Noem voorbeelden waarop deze beweringen gebaseerd zijn. Zo niet dan heb je het werk wat je doet voor Boerderij gedegradeerd tot riool journalistiek. Gedegen onderzoek, hoor en wederhoor en bronvermelding. Anders kun je deze beweringen niet zomaar neer kwakken op een site als deze. Daar zijn genoeg andere bagger dump plaatsen voor.

 • Bennie Stevelink

  Verschillende reageerders verstaan het artikel van Jan Braakman als kritiek op de veiligheid van voedsel. De veiligheid van voedsel is tegenwoordig hoger dan ooit.

  Ik heb de indruk dat het artikel een veel bredere betekenis heeft. Welke invloed heeft de huidige landbouw op het landschap? Op biodiversiteit? Op dierwelzijn? Koeien die zijn gefokt op zo'n hoge melkproductie dat ze een permanente stofwisselingscrisis hebben? Enz.

  Het is de markt die ons drijft en weinig keuze laat. Wie niet meegaat blijft geen boer. Net als in de bankensector: wie niet meeging in onverantwoord gedrag bleef niet bestaan.

 • Zents beheer

  Mozes, als dat zo zou zijn raakt de kop van het artikel kant nog wal . Ook raakt de inhoud van het artikel dan wel helemaal de verkeerde snaar. Kortom : broddelwerk.
  Overigens het boek van Joris Luijendijk is dus wél goed en gedegen onderzoekswerk en is een voorbeeld van top journalistiek.

 • farmerbn

  Ik voel me door dit artikel niet aangevallen en ik ben het ook met de schrijver eens. Als je je eigen product niet wilt eten is het ook niet geschikt om het door anderen te laten eten.
  Wel heb ik een vraag aan de schrijver: Zou hij het abonnement van 'boerderij' nemen voor het bedrag dat er voor staat?

 • iptho1

  Volgens mij gaat er meer mis in de rest van de keten die na de producent komt. Tuurlijk, wij spuiten onze dieren als ze ziek zijn, we spuiten onze gewassen als ze ziek zijn of extra meststoffen nodig hebben dat zal niemand ontkennen.

  Maar stoppen wij als agrariërs sulfieten in onze producten, voegen wij alle E-nummers toe en de bergen zout en suiker (oeps... we telen zelf suikerbieten) dat kan allemaal wel wat minder. We hebben immers tegenwoordig allemaal behoorlijke vriezers en koelkasten in onze huizen staan waardoor al die nummertjes, - zout en suiker wel wat minder kunnen.

  Ga voor de lol maar eens kijken naar alle chemische namen die schuilgaan achter een E nummer. Alles toegestaan voor consumptie, klopt, maar ik weet heel zeker dat er andere tekens op de "bulkverpakking" staan die de eindproducent toevoegt voor kleur en smaak. Want in "onverdunde hoeveelheden is al het spul gewoon weg gevaarlijk / of giftig.

  Ik durf mijn eigen producten van het land te eten, zonder moeite, uit mijn tuin zelfs nog zonder te wassen. Ook de paar varkentjes die we achter nog hebben en voor eigen consumptie zijn eet ik zonder problemen.

  Ga tussen de regels van dit bericht doorlezen en je leest totaal wat anders

 • jehanvankroaks

  @ iptho1
  heel goed onder woorden gebracht !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.