In mei voerden melkveehouders actie voor betere melkprijzen. - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Turbulent 2016 met grote verschillen in inkomen’

Het gemiddeld inkomen uit bedrijf stijgt licht naar €53.000, de verschillen zijn enorm groot.

Het kan verkeren. Begin dit jaar kropen varkenshouders nog in crisisfeer bij elkaar. Eind 2016 de balans opmakend, sluiten zij het jaar af met recordresultaten. Wageningen Economic Research (WER, voorheen LEI) registreert een gemiddeld inkomen van €107.000, een niveau dat niet eerder is gehaald. Zeugenhouders stijgen vanuit het diepe dal in 2015 (- €60.000) zelfs naar €130.000. Vooral de ­gestegen vraag uit China, en daarmee hogere opbrengstprijzen zorgen voor dit betere resultaat.

Bescheiden positief inkomen melkveehouders

WER ziet in de inkomensramingen over 2016 een ­bescheiden positieve €16.000 voor melkveehouders. Dit is nog opmerkelijk in een verder uiterst teleurstellend verlopen jaar. De melkprijs trekt gelukkig aan, maar de grootste zorg ligt toch in het derogatie-debacle. Van Dams wetsvoorstel om de uit de hand gelopen fosfaatproductie al in 2017 te beteugelen, stuitte op Brussels verzet. Het reductieplan van de zuivelsector, afgelopen week gepresenteerd, lijkt een goed alternatief. Lijkt, want Den Haag en Brussel moeten er nog een klap op geven.

De inkomens in de akkerbouw dalen licht van bijna €68.000 in 2015 naar €58.000. In alle sectoren geldt dat de inkomensverschillen binnen de verschillende bedrijfstypen groot zijn, zeker binnen de akkerbouw. Een op de vijf bedrijven realiseert een inkomen onder nul.

Vakmanschap en ondernemersschap

De hoogte van het inkomen per bedrijf heeft alles te maken met de financiële positie, marktstrategie, bedrijfsomvang en -opzet en natuurlijk de prijzen. WER merkt terecht op dat bij al die punten ook vakmanschap en ondernemersschap een rol spelen. De inkomenscijfers gelden formeel per onbetaalde arbeidsjaareenheid, een economisch begrip voor ondernemer mét meewerkende gezinsleden.

Robots

In de akkerbouw profiteren grote bedrijven van schaalvergroting; in de melkveehouderij doen de groeiers het goed. Het gaat om een hogere productie per persoon dus. Daarin gaan robots een bijdrage leveren. Misschien nog niet morgen, maar zeker in de toekomst. Iets om nu al over na te denken.

Beheer
WP Admin