Hype rond superfood levert boer geld op - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Hype rond superfood levert boer geld op’

Ook al is superfood gebaseerd op niets, boeren en verwerkers kunnen er goed geld mee verdienen.

Vanwege de vogelgriep zitten de kippen binnen. Vorige week zondag, met storm en regen, leek me dat geen straf voor die kippen. Normaal kunnen ze wel naar buiten, en wordt ei en kip als scharrel verkocht. Er zijn nog veel meer van dit soort specialiteiten. Beter Leven met sterren, biologisch, bio-dynamisch, glutenvrij, je kunt het niet verzinnen of het bestaat. En er is een markt voor.

Nu geldt voor sommige producten dat ze bij bepaalde diëten horen. Mensen met coeliakie bijvoorbeeld mogen geen gluten, zelfs geen spoortje gluten, want dan worden ze acuut ziek.

‘Er zijn hele volksstammen die geen gluten eten, omdat ze ergens gehoord hebben dat gluten slecht zijn’

Naast dit soort van medische diëten zijn er ook diëten die gevolgd worden omdat men denkt dat het gezond is. Zo zijn er heel wat mensen die een paleo-dieet volgen: eten uit de keuken van onze voorvaderen, zo vertelt de bijbehorende website. En er zijn hele volksstammen die geen gluten eten, omdat ze ergens gehoord hebben dat gluten slecht zijn. Onzin, maar toch. Die mensen eten dan bijvoorbeeld quinoa, de zaden van gierstmelde. Het staat tegenwoordig bekend als superfood, iets dat mega-gezond is, en heel duur. Er is een website waarop je dit soort spul kunt bestellen, www.superfood.nl.

‘Die mensen eten dan quinoa. Dat staat tegenwoordig bekend als superfood, iets dat mega-gezond is en heel duur’

Inmiddels is er een hype ontstaan rond oergranen, waaronder dus quinoa. Dat zijn granen die vroeger geteeld en gegeten werden, maar om allerlei redenen uit de gratie geraakt zijn. Meestal omdat ze lastig te telen waren, weinig rendement hadden, of vies smaakten. Op de website www.hetbroodvanvroeger.nl staat een lijst van spul waar je met enige moeite brood van kunt bakken. De website belooft dat die granen, anders dan tarwe en gerst, nog dezelfde samenstelling hebben als eeuwen geleden. Nu gingen in die tijd mensen doorgaans al op hun dertigste dood, dus of graan van vroeger echt gezond is, valt te betwijfelen. En je maakt mij niet wijs dat boeren vroeger ook al niet aan veredeling deden. Hoe dan ook, je kunt nu zelfs Brinta kopen van oergraan.

‘Er is voor gewone mensen geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit soort producten en diëten gezonder zijn’

Ik kwam laatst een uitgebreid artikel tegen over de mensen die hun geld aan dit soort producten besteden. En over het waarheidsgehalte van de gezondheidsclaims. Het blijkt dat er voor gewone mensen geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat dit soort producten en diëten gezonder zijn. Mensen beweren het voor hun gezondheid te kopen, maar feitelijk, zo stelde het artikel, gaat het hen om hun identiteit. Ze proberen zich te onderscheiden van de massa door dergelijke onzin te eten.

‘Het goede nieuws is dat dit soort hypes en producten aantrekkelijke nichemarkten opleveren. Boeren en verwerkers kunnen goed geld verdienen’

Laatst hoorde ik als grap de vraag, hoe je een veganist herkent. Die hoef je niet te herkennen, zij/hij bazuint het zelf luidkeels rond. Het goede nieuws is dat dit soort hypes en producten aantrekkelijke nichemarkten opleveren. Boeren en verwerkers kunnen goed geld verdienen door dit soort trends op tijd te herkennen.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin